Rak och böjd

Testrapport: Samsung Galaxy S6 och S6 Edge

Mobil.se har börjat testa Samsung Galaxy S6 och S6 Edge, och så här långt är vi imponerade.

Publicerad Uppdaterad

Vårens kamp står mellan tre mobiltillverkare; Samsung, HTC och LG vill ha din uppmärksamhet. Samsung har följt upp sin Galaxy S5 genom att bygga om telefonen från grunden, något som ironiskt nog resulterade i att konsumenter jämförde den med Iphone. Galaxy S6 kommer dock i två varianter, en i mer konventionell design med rundade kanter och fingeravtrycksläsare i hemknappen och en platt skärm, samt en med böjd skärmram som uppenbarligen tagit inspiration från Note Edge.

I handen känns Galaxy S6 som en uppgradering från förra generationens Galaxy. På sidan finner vi ett nytt lager legering med en metall som bland annat används till flygplan. I teorin bör det göra telefonen tåligare men vi lämnar det till en framtida diskussion, däremot så märker vi en skillnad med svettiga händer då fingrarna fäster sig vid baksidan av glas.

Liksom på föregångaren finns en fingeravtrycksläsare, men den har blivit märkbart bättre. Du behöver inte längre svepa över hemknappen för att låsa upp telefonen, och upplåsningen har hittills funkat varje gång vi försökt, oavsett vilken vinkel du håller fingret i.

Prestandan är testad och ryktena om monsterprestandan har visat sig stämma, vi mätte ett nytt Antutu-rekord med Galaxy S6, vilket innebär att telefonen slår även Ipad Air 2 på fingrarna. Det här märks i användningen av telefonen som ofta känns silkeslen rätt igenom, än så länge har jag aldrig känt att jag behöver stänga av olika applikationer för att öka prestandan. Ryckig skrollning är väldigt sällsynt, och tyngre spel går märkbart snabbare att starta upp, inte bara på grund av den snabba processorn, utan även snabbare minne.

Kameran är har fått en av de största uppgraderingarna Även vid inzoomning till hundra procent ser bilderna fortfarande bra ut på datorskärmarna, något som inte var fallet med Galaxy S5. Färg- och vitbalansen känns klockren och det finns även en del finesser som bjuds på i telefonen. Bland annat så kan du genom kamerainställningarna aktivera Spårnings-AF, som låter dig spåra ett föremål du fokuserar på även om föremålet åker ur bild. Du verkar dock inte kunna spåra ett föremål som går ut och återkommer  med mer än några sekunders mellanrum. Den främre kameran ligger nu på fem megapixel och du kan fota genom att täcka HRL-sensorn bredvid den bakre kameran.

En av de mest välkomna nyheterna är möjligheten att avinstallera merparten av telefonens förinstallerade appar. De appar som inte kan avinstalleras kan faktiskt räknas på tre fingrar, S Kalender, Galaxy Apps och Smart Manager. Tre förinstallerade appar går att leva med, och Smart Manager ersätter många av de appar som ska öka prestandan på Androidtelefoner. Härifrån kan du bland annat kontrollera batteri och lagring. Ultraenergisparläget aktiveras här och ska enligt telefonen dubbla batteritiden, men mest välkommet är möjligheten att välja ett antal appar man vill avinstallera och bara behöva bekräfta avinstalleringen en gång.

Samsung Galaxy S6 Edge skiljer sig egentligen bara från systermodellen till pris och utseende. Den böjda skärmen tillför ännu mindre i funktionalitet än vad det gjorde på Note 4. Du har en liten genvägsmeny till favoritkontakter som du kan färgkoda, och om du då lägger telefonen med skärmen mot bordet lyser skärmsidan i rätt färg om du har notifieringar från den personen. Det finns också en nattklocka som går att läsa av på sidoskärmen utan att du behöver sätta dig upp helt i sängen. Det är allt.

Några nackdelar då? Ja kanske. Jag tycker det verkar som att skärmen ibland, när jag sträcker mig över den med tummen, registrerar handflatan som ett skärmtryck på den böjda skärmen, vilket leder till feltryck på skärmen, något jag inte varit med om på andra mobiler. Kanske är det en slump. Kanske en vanesak. Det finns anledning att återkomma till detta i det fullständiga testet.

Rent praktiskt finns det alltså ingen anledning att välja S6 Edge över S6. Så varför känner jag då en sån stark dragning till just Edge-varianten? Den böjda skärmen är helt enkelt väldigt läcker, och ger mobilen ett unikt high-tech-utseende. Det här är helt enkelt den snyggaste mobil Samsung gjort. Och ärligt talat, handlade det bara om funktion räckte nog redan förra årets Galaxy S5 för ett par tusenlappar mindre långt. Jag tänker inte avråda någon från att köpa den dyrare Edge-varianten, men ni ska vara medvetna om att ni gör det enbart för att få en ännu snyggare mobil.

Det märks att Samsung velat prova något nytt. Man har tagit ett steg bort från den bloatware som tidigare har hemsökt Samsungs produkter och skapat en produkt med prestanda som överträffar allt som hittills finns på marknaden. Mobil skriver ett mer utförligt test av de båda produkterna som kommer nästa vecka.