GPS-test del 3: Prylar

Prylarna som håller koll på dina prylar

Garmin GTU10Plus: Liten. Enkelt att komma igång.Minus: Hög abonnemangskostnad. Låst till Garmins tjänst.
Garmin Astro 320 + DC40Plus: Fungerar utan mobilräckning. Enkelt att komma igång. Tålig och vattentät.Minus: Detaljerad karta kostar extra. Låg skärmupplösning.
Tramigo T22Plus: Fungerar med valfritt simkortMinus: Krävande installation
Yoyocare P3Plus: Fungerar med valfritt simkort.Minus: Ej vattenskyddad

Det finns många smarta prylar som använder GPS för att göra livet lite enklare och tryggare. Vi har testat en GPS för jakthunden, en trygghetsmobil och två olika spårsändare. Eftersom det är så olika prylar har vi inte utsett någon vinnare.

Publicerad Uppdaterad

Garmin GTU 10

Spårsändare – eller trackers som de också kallas – är små enheter med gps och koppling till mobilnätet. Garmin GTU 10 har ett smidigt format och väger under 50 gram. I förpackningen finns laddare och en liten väska med karbinhake som gör det enkelt för både människor och husdjur att bära med sig enheten. GTU 10 har ett inbyggt simkort och allt som krävs för att komma igång är att ansluta enheten till datorn med en vanlig usb-sladd och logga in på Garmins webbtjänst. Från webbläsaren kan man sedan göra alla inställningar och se var gtu 10 befinner sig. Beroende på hur du vill använda trackern och hur länge batteriet behöver räcka så finns en mängd olika alternativ. 

Om du vill låta kompisarna följa dig när du springer maraton kan du till exempel ställa in den på att rapportera var 30 sekund och skicka en länk som ger tillgång till position och hastighet under en begränsad tid. Webbgränssnittet är väldigt pedagogiskt och du får en uppskattning av vilken batteritid de valda inställningarna ger. Med maximal uppdateringsfrekvens – position var 15 sekund – räcker batteriet i 5 timmar. Väljer du att bara uppdatera positionen på begäran – alltså när du klickar på uppdateringsknappen på webben – kan batteriet hålla i upp till en månad. 

Webbtjänsten lagrar normalt bara det senaste dygnets positionshistorik, men du kan köpa till tjänsten »Deluxespårning« som lagrar upp till 20 000 positioner under 7 dygn. Det kostar 34 kr extra per månad. GTU 10 kan skicka larm via mejl eller sms och du kan välja att få aviseringar vid ett antal olika händelser – när batteriet börjar ta slut, om enheten stängs av, om gps-signalen försvinner eller om den externa strömförsörjningen kopplas bort. 25 sms per månad ingår i tjänsten, men larm via mejl går att använda fritt. 

GTU 10 kan också larma när den passerar virtuella staket – så kallade geo-fences eller geoområden. Det är enkelt att zooma in till rätt nivå på kartan och rita upp ett område – till exempel runt kvarteret eller runt hemmahamnen. Varje enhet kan ha upp till 10 olika områden och ett meddelande skickas så fort en gräns passerats. Webbtjänsten fungerar bäst i datorns webbläsare, men om du vill följa din gtu 10 från mobilen finns appen Garmin Tracker för både Android och Iphone.

Plus: Liten. Enkelt att komma igång.

Minus: Hög abonnemangskostnad. Låst till Garmins tjänst.

Garmin Astro 320 + DC40

Att appar och navigatorer klarar att dela med sig av positionen är inget nytt, men gemensamt för nästan alla mobiler och enheter vi testar är att de använder mobilnätet för att kommunicera med omvärlden. Garmin Astro är ett handhållen gps som håller koll på upp till 10 jakthundar – även där det inte finns någon som helst mobiltäckning. Polis och räddningstjänst och andra som arbetar med lösgående hundar kan sannolikt också ha nytta av tekniken, men det märks på menyvalen och funktionerna i Astro att den är anpassad för jägare. 

Enheterna levereras i en fältmässig plastlåda tillsammans med alla tillbehör som behövs för att komma igång. Halsbandet har en skarp orange färg som syns bra i terrängen och med en vikt på 227 gram så passar det hundar i olika storlekar. Hunden som hjälpte oss med testet var i labradorstorlek och verkade inte besväras av att bära runt på sändaren. Handenheten drivs med vanliga aa-batterier, men hundhalsbandet har ett inbyggt batteri och laddare för både bil och nätspänning ingår. Garmin Astro har två utskickande antenner. Den mindre av antennerna tar emot signalen från gps-satelliterna, medan den längre är en utbytbar gummiantenn för signalen från hunden. Två olika antenner ingår – en drygt 10 cm lång standardantenn och en länge version som ger bättre räckvidd i skogen.

Hundhalsbandet använder vhf-radio och har en räckvidd på upp till 15 km. Sändningen är kodad, så konkurrerande jaktlag kan inte följa dina hundar. Trots säkerhetsfunktionerna är det enkelt att länka ihop halsband med behöriga enheter. Garmin använder rfid/nfc-teknik, så du behöver bara hålla handenheten mot hundhalsbandet för att börja ta emot rapporter. Position, batterinivå och signalstyrka skickas var femte sekund, så hunden hinner inte långt mellan rapporterna. 

Dessutom finns det en rörelsesensor i halsbandet, så du får veta om hunden är i rörelse eller om den sitter. Astro saknar pekskärm, men det finns en fyrvägsknapp och genvägar till de viktigaste funktionerna – till exempel knappen "Dog" som visar avstånd och riktning till hunden samt status för sändaren i halsbandet. 

Både handenheten och hundhalsbandet är vattentäta och knapparna är tillräckligt stora för att fungera med handskar på. Det kräver lite träning innan man hittar alla funktioner i menyerna, men har man väl lärt sig enheten går det att nå allt med ett fåtal tryckningar. På kartan ser du tydligt din egen position och en ikon för hunden. Det går också att trycka på "Mark"-knappen och markera var stugan ligger, var bilen står osv. 

Baskartan som ingår när man köper Garmin Astro 320 är väldigt grovkornig och visar bara orter och huvudvägar. Enheten är kompatibel med de flesta kartor som Garmin säljer och Friluftskartan Pro eller Prime, som bygger på Lantmäteriets terräng- och fastighetskartor, kan vara bra val. Kartorna kostar från cirka 1 000 kr och då får du et 50 x 50 km stort område med bästa detaljnivå. Kartorna levereras antingen på minneskort som passar direkt i enheten eller i form av datorprogrammet Basecamp där du kan välja ut kartområden och synka med Astro.

Plus: Fungerar utan mobilräckning. Enkelt att komma igång. Tålig och vattentät.

Minus: Detaljerad karta kostar extra. Låg skärmupplösning.

Tramigo T22

Tramigo T22 är en mångsidig tracker som används för att stöldskydda fordon. Själva enheten är lite större än en mobil och har en lucka som döljer simkort och batteri. Tramigo T22 fungerar med valfritt simkort och du slipper kostnader för tjänster utöver ett mobilabonnemang eller kontantkort för enheten. När simkortet är monterat och batteriet är laddat är det dags att göra inställningar och tala om vem som är behörig. Det kan ske antingen via ett program för datorn eller med hjälp av sms. Datorprogrammet är tydligt och ger en bra översikt över de olika inställningarna, men vill man slippa installera mjukvara och komma igång på kortast möjliga tid är sms att föredra. 

Det finns ganska många olika kommandon, men de som man behöver använda ofta är korta och lätta att komma ihåg. Två exempel är »Find«, som ger en positionsrapport, och "Zone,0.1", som används för att övervaka om enheten flyttas utanför en radie på 100 meter. För att göra det ännu enklare går många kommandon att korta ned till en bokstav – F och Z har alltså samma funktion som Find och Zone. Tramigo T22 säljs i tre olika versioner anpassade till bil, båt respektive motorcykel. Vi testade versionen för motorcykel och den levereras med en rörelsesensor, en vattenskyddad burk för montering och de kablar som krävs för att koppla in sig på elsystemet. Att ansluta ström och provköra enheten är enkelt, men för att få en snygg installation och utnyttja funktioner som startspärr och övervakning av tändningen kan det vara klokt att vända sig till en verkstad. In- och utgångana på Tramigo T22 gör att du både kan styra och bevaka det mesta – från att slå på motorvärmaren i bilen till att koppla in en sensor som larmar om båten tar in vatten.

Tramigo T22 är inte beroende av någon tjänst från tillverkaren utan larmar med sms direkt till din mobil. En mycket användbar finess är »Tramigo Landmark Data« – en databas med namn på platser. Det gör att positionsrapporterna blir lättare att relatera till verkligheten. Istället för att bara skicka latitud och longitud svarar Tramigo med var enheten befinner sig i förhållande till de närmaste kända platserna. Det gör att man direkt får en uppfattning om läget och slipper gå omvägen via ett kartprogram. Databasen går att uppdatera med egna platser – antingen via sms eller med hjälp av pc-programmet. Om du vill spåra din enhet på karta finns appen Tramigo M1 Move för både Android och Iphone. 

Appen håller koll på alla kommandon och gör det enkelt att konfigurera och styra din T22. När enheten skickar sms till din mobil tolkar appen meddelandetexten och visar positionen direkt i Google Maps.

Plus: Fungerar med valfritt simkort

Minus: Krävande installation

Yoyocare P3

Yoyocare P3 är en trygghetsmobil som kan fungera i flera olika situationer – för barn som är ute och leker på egen hand, för personer med farliga eller ensamma arbeten eller för äldre. P3 är inte i första hand ett alternativ till seniormobilerna från exempelvis Doro eller Panasonic, utan fungerar mer som ett trygghetslarm med inbyggd gps-tracker. För att komma igång med P3 behöver man en annan mobil till hands för att göra inställningar – allt sker via sms. 

När P3 startat första gången tänds en röd lysdiod som talar om att mobilen väntar på en första godkänd användare. Genom att skicka ordet "Master" till P3 blir avsändaren registrerad och P3 ignorerar nu kommandon från alla andra nummer. Efter registreringen kopplas numret automatiskt till sifferknappen "1" på P3, så det behövs bara en enda knapptryckning för att ringa upp. P3 har två olika behörighetsnivåer. Första användaren är alltid "Master" och kan ändra alla inställningar. Mobilen har plats för ytterligare två nummer som också får var sin snabbvalsknapp, men de kan inte ändra inställningarna. Ljudet i P3 låter ungefär som en vanlig mobil i högtalarläge. Om du ringer till enheten från något av de registrerade numren svarar den direkt – bäraren behöver inte trycka på någon svarsknapp, men kan inte heller avvisa samtalet. Ringer man från ett icke-registrerat nummer tutar det bara upptaget.

Ett tomt sms till P3 besvaras inom några sekunder med gps-positionen. Givetvis krävs det även här att begäran kommer från ett av de kända numren. Istället för att bara skicka latitud och longitud skapar P3 ett sms med en Google Maps-länk. Det gör att man kan öppna kartan direkt från meddelandet i de flesta mobiler. Det är enkelt att t.ex. sätta upp larmade områden (geo-fences) eller stänga av möjligheten att ringa med sifferknapparna på distans. Om man skickar ett sms med bokstaven »c« returnerar P3 ett mms med en färsk bild fram kameran. 

Har man tur råkar kameran fånga något intressant, men en möjlighet att beställa strömmande video hade varit mer användbar.

Yoyocare P3 har ett smidigt format och väger bara 70 gram, men tyvärr är den inte vattenskyddad. Det gör att man måste laborera med egna väskor och fodral för att den ska klara en utomhusvistelse i dåligt väder. 

Plus: Fungerar med valfritt simkort.

Minus: Ej vattenskyddad

Fakta och pris

Klicka på tabellen för att se den i full storlek