Krönika

Allt som är fel med de nya toppmodellerna

Jag ska köpa ny mobil, och inget är gott nog åt mig.

Publicerad Senast uppdaterad

Min mobil har gått sönder. Eftersom jag jobbar på tidningen Mobil har jag det oerhört välbeställt med möjligheter att prova före köp, och då jag kan klara mig nästan obegränsat länge genom att hoppa mellan testmobiler har jag tid på mig att hitta precis den mobil jag vill ha. Problemet är att jag inte är nöjd med någon av dem.

Till att börja med vill jag ha Android. Låt oss inte käbbla om vilket system som är bäst, jag har ett antal appar och funktioner som inte är förhandlingsbara och som bara finns till Android.

Jag hade tidigare en Sony Xperia Z3 Compact, som jag uppskattade för dess format, batteritiden och att den var vattentät, men jag kan ändå tänka mig en större mobil som får mig att verka lite mindre som en geriatrisk dyslektiker när jag skriver på skärmtangentbordet. Efter att ha upplevt prestandaförbättringen hos årets toppmodeller är jag inte sugen på något med mellanprestanda. Följande modeller har jag testat:

LG G5

Ingen som har läst min recension av LG G5 kan undgå att jag älskade denna mobilen. Särskilt systemet, med eller utan applåda, flyter på oerhört bra. Trots det har den två brister som gör att den inte är för mig. Dels vill jag inte ge upp att ha en vattentät mobil, dels är batteritiden lite för dålig. Kommer du från en annan toppmodell kanske den är OK, men från “två dagar på en laddning” Z3 är det inte OK att vara stressad över om den klarar dagen.

HTC 10

Inget med HTC 10 är direkt dåligt, men förutom kvalitetskänslan, som inte är min fetish, finns det egentligen inte heller något som talar för den. Batteritiden är lite bättre än G5 men inte anmärkningsvärt bra. Systemet är mestadels Google-standard, fast med grafiska pålägg, vilket känns lite som det sämsta av två världar.

Samsung Galaxy S7

Den här kommer rätt nära. Den är skön i hand och känns lyxig. Den är vattentät, och batteritiden är, den är väl OK. Men Touchwiz… Samsung lyckas få även topprestanda att lagga, och ser till att minimera antalet genvägar som får plats på en startskärm. Jag saknar också USB C från G5 och HTC 10, och ännu mer Quickcharge 3.0 som dessa har. Ska jag ge upp batteritid ska jag åtminstone kunna ladda om batteriet på ett toabesök.

Samsung Galaxy S7 Edge

Lite större S7:a med större batteri då? Kanske, men i gengäld är S7 Edge i det närmaste oanvändbar. Kommer ni ihåg Sony Ericsson Xperia X10 från Androids barndom. På den tiden fick man stå ut med att bara vartannat A kom med när man skrev på skärmtangentbordet. Detta för att man inte lärt sig kalibrera tryck vid skärmens kanter ännu. S7 Edge är en repris på det, på grund av den böjda skärmen som man oundvikligen håller i samtidigt som man trycker. Jg tänker inte gå tillbaka till att behöva trycka två gånger på varje A eller Å jag vill skriva.

Sony Xperia X

OK, valet av “inte riktigt topp-chipset” är märkligt, men visst, den är så lik min Z3 Compact att den hamnar i min bekvämlighetszon. Förutom att jag tyckte att skärmtangentbordet var bättre innan. Batteritiden verkar vara på plats, men jag vill inte överge vattentätheten. Känns inte självklart som ett uppköp mot min förra mobil.

Sony Xperia X Performance

Jag har inte fått något testexemplar av denna ännu, men på pappret väcker den nya frågetecken. Visserligen är den vattentät och har Snapdragon 820, men om man jämför med Xperia Z5 är den 10 gram tyngre och 1,5 mm tjockare, men har trots det mindre batteri. USB C och Quickcharge 3 saknas också, och det går inte att komma ifrån att Samsung har fått till mer telefon på mindre volym med Galaxy S7.

Jag har inte testat Huawei P9 eller P9 Plus, men i vart fall den mindre har för lite batteri för min smak, och de är ju inte vattentäta.

Jag ser positivt på det här. Det betyder att jag fortfarande kan se fram emot nya mobiltelefoner som innebär reella förbättringar. Den perfekta mobilen för mig är ännu inte gjord. Undrar vad Oneplus 3 eller Moto Z har att erbjuda?