Samsung säger upp avtal med fabrik

600 blir arbetslösa efter avslöjande om barnarbete

Anställda på Shinyang-fabriken i Dongguan. Kevin Slaten, koordinator på China Labor Watch.

Samsung kritiseras för bristande ansvar efter avslöjandet om barnarbete hos en underleverantör.

Publicerad Uppdaterad

Efter uppgifter om att en kinesisk underleverantör till Samsung har använt sig av barnarbete i produktionen inledde Samsung en egen undersökning kring det hela, där man nu också funnit tecken på att barnarbete förekommer. Enligt ett tidigare uttalande från Samsung innebär det att man nu helt kommer säga upp avtalet med fabriken.

– Nu straffas de som jobbar på fabriken för sådant som de inte är ansvariga för, säger Kevin Slaten, koordinator på China Labor Watch i New York, när Mobil når honom via telefon. Det var China Labor Watch som kom med avslöjandet om barnarbete hos Samsungs underleverantör i en rapport förra veckan.

De 600 anställda på fabriken ser nu nämligen ut att bli av med jobben, skriver New York Times, som har varit i kontakt med representanter på fabriken i Dongguan i södra Kina. Från den kinesiska fabrikledningens sida skyller man förekomsten av barnarbete på ett lokalt bemanningsföretag, vilket ska ha skickat barnen dit.

– Den här fabriken producerar nästan bara för Samsung, så det innebär att alla 600 kommer bli arbetslösa. Det är inte rätt sätt att lösa det här. Samsung borde föra diskussioner med fabriken och omforma produktionen, inte bryta relationerna, säger Kevin Slaten till Mobil.

Samsungs reaktion är ett symptom på vad Kevin Slater menar är det stora problemet, nämligen att man inte ger underleverantörerna tillräckligt med tid och tillräckligt betalt för att kunna producera på ett etiskt hållbart sätt. 

– Det gör att fabrikerna försöker anpassa sig till produktionskraven genom att bryta mot lagen, säger han och menar att Samsungs taktik handlar om att sopa undan efter sig när sådant här dyker upp istället för att åtgärda grundproblemet.

– Tidigare har vi upptäckt barnarbete också i fabriker som producerar för bland annat Apple och Asus, så det här är inte unikt för Samsung.

Vad händer nu med barnen som har arbetat i fabrikerna?

– Vad vi vet för de barn som vi har haft kontakt med, så skickades de inte tillbaka till skolan, utan skickades bara hem. Jag antar att eftersom Samsung inte har gått ut med att man betalar för rehabilitering eller fortsatt utbildning till hjälp för barnen, så har ingenting mer hänt. Rehabilitering och stöd till barnen vore bra, men det här problemet kommer finnas kvar tills dess att Samsung blir realistiska med hur de gör affärer med sina underleverantörer.

Om Samsung och andra elektronikföretag hade schysstare villkor för de som tillverkar prylarna, skulle det då inte bli väldigt mycket dyrare att tillverka dem och i slutändan drabba konsumenterna genom högre priser?

– Nej, jag ifrågasätter det tankesättet. Samsung tar redan hundratals dollar för sina produkter och har redan vinstmarginaler på 20-30 procent. Om de kapade bara någon procent av vinstmarginalerna för att förbättra arbetsvillkoren i produktionsleden så skulle det verkligen kunna innebära en förändring.

Mobil söker Samsung för en kommentar.

Kevin Slaten, koordinator på China Labor Watch.