Så funkar det

Apple Music: Första intrycket

Apples egen streamingtjänst har landat i Iphone och Ipad. Vi har testat och kan dra några inledande slutsatser.

Publicerad Uppdaterad

Vi kallar inte det här ett fullständigt test av Apple Music, för vi har än så länge bara haft tillgång till tjänsten i ett par timmar efter tisdagskvällens lansering i samband med släppet av Ios 8.4 för Iphone och Ipad. Nu på morgonen har i alla fall tjänsten släppts även i datorn i och med att Itunes 12.2 finsn tillgängligt i datorer.

När jag startar Apple Music för första gången får jag acceptera erbjudandet om att testa gratis i tre månader och sedan välja ett par olika musikgenrer jag gillar. Här verkar tjänsten inte ta någon hänsyn till de låtar jag tidigare köpt i Itunes. I nästa steg får jag, baserat på genrerna välja några favoritartister och sen är jag igång. Den musik jag sedan tidigare köpt via Itunes finns kvar liksom mina spellistor och den som inte vill abonnera på tjänsten kan i inställningarna dölja allt som har med betalda prenumerationstjänsten att göra och fortsätta lyssna som tidigare till det man redan köpt.

Strömmande musik
När jag först sätter igång den strömmade musiktjänsten märker jag att det tar ett par sekunder, från 2-3 upp till 5 sekunder innan den låt jag vill höra och tryckt på börjar spelas. Det är trots att jag är ansluten till snabbt wlan och betydligt långsammare än Spotify presterar. När jag jämför ljudkvaliteten både via hörlurar och trådlöst till högtalare märker jag ingen jättestor skillnad mellan de båda tjänsterna när jag lyssnar på exakt samma låt. Liksom Spotify har Apple en hel del färdiga spellistor baserade på humör och tillfälle liksom från olika källor, men eftersom Apple Music funnits i ett par timmar och Spotify i flera år så är utbudet av spellistor givetvis betydligt bättre i Spotify. I jämförelse är också möjligheterna att som användare dela med sig av spellistor betydligt sämre i Apple Music. Jag kan dela spellistor som till exempel Apple själva gjort med tema Roskildefestivalen, men någon möjlighet att dela en spellista jag själv gjort hittar jag inte. Inte heller kan jag på ett enkelt sätt spara en offentlig spellista för att enkelt komma åt den vid ett senare tillfälle. Över huvud taget är Apple Music inledningsvis krångligt när det gäller att organisera den musik jag hittar och gillar. De spellistor jag hittar kan jag i alla fall välja att ha tillgängliga även när jag är i offlineläge, för att kunna lyssna till exempel på flygplan och utan att använda datatrafik.

Övriga funktioner
Apples egen radiokanal Beats 1 och sociala tjänsten Connect för att låta artisterna kommunicera till sina fans är de två övriga delarna i Apples musiktjänst, utöver streamingen då. När jag nu lyssnat på Beats 1 sänd den live från London, men eftersom det är en station som ska täcka alla musiksmaker är det givetvis svårt för kanalen att locka mer än ett fåtal. Om ens det. Eftersom sociala tjänsten Connect är precis nystartad ekar det där relativt tomt. Baserat på vad jag tidigare har köpt för musik i Itunes har tjänsten valt 100 artister som jag följer och det är bara 6-7 stycken av dessa som har innehåll i Connect. Jag får se en länk till Kodalines hemsida, en Beck-affisch från 2014 samt länkar till Kings of Leons webbshop, turnédatum och en länk för att köpa deras skiva i Itunes. Knappast något som ger ett mervärde alltså.

För dig som redan har ett Itunes-konto och köpt musik i Itunes är Apple Music ett enkelt sätt att starta med strömmad musik och upptäcka nya artister, men det är svårt att hitta andra fördelar med tjänsten när man jämför med konkurrenterna.