Förändringen har skett i all tystnad

Dropbox begränsar gratisversionen av tjänsten till tre enheter

Molnlagringsjätten Dropbox har infört en begränsning av sin gratistjänst, som innebär att man bara kan använda den på upp till tre enheter åt gången.

Publicerad Uppdaterad

Dropbox erbjuder som de flesta säkert känner till en gratisversion av sin tjänst. Man får förvisso bara 2 GB lagringsutrymme, men i övrigt har tjänsten hittills inte skiljt sig från abonnemangsvarianterna på något annat sätt. Men nu har Dropbox infört en begränsning som säkerligen kan vara avgörande för vissa användare. Det handlar om att man från och med nu bara kan använda gratistjänsten på tre olika enheter, till exempel en mobiltelefon, en surfplatta och en dator. Försöker man logga in på ytterligare en enhet ombeds man att koppla bort en annan först.

Det här innebär förstås en begränsning som gör det tillräckligt krångligt för att många ska tänkas överväga att uppgradera till ett abonnemang. Och vi utgår ifrån att det är precis vad Dropbox vill. Det har dock historiskt sett visat sig vara förhållandevis svårt att få konsumenter att betala för molntjänster av det här slaget, och huruvida det verkligen leder till att användarna uppgraderar till ett betalt abonnemang eller om de i stället väljer andra levereantörer återstår att se. Intressant nog så tycks dock inte begränsningen omfatta webbversionen av tjänsten. Använder man Dropbox via sin webbläsare snarare än via en app, så tycks enhetesbegräninsningen inte ha någon effekt. Om det är en begränsning man tänkt införa senare är i nuläget oklart. 

Källa