Från lanseringen i London

Vi har snabbtestat LG G4

Tack och lov, trots att LG varit frikostiga med information om G4 innan lansering, finns en hel del nytt att berätta när vi verkligen känt på den.

Publicerad Uppdaterad

Ja, mycket om LG G4 visste vi så klart redan. Utöver sedvanliga läckor som ofta förekommer gick LG ut med mycket officiell information om telefonen som visades upp först idag. Vi kände till kameran, vi visste om att telefonen skulle komma med läderskal, vi kände till en hel del.

Det som formar bilden av telefonen när vi nu faktiskt testat den snabbt på plats efter lanseringen här i London är egentligen främst tre saker.

Det är skärmen, det är kameran och det är lädret.

Som helhet är LG G4 ingen revolution. Om du är ute efter något helt nytt är LG G4 alldeles för lik G3 för att tillfredsställa dina behov. När jag var här i London för ungefär ett år sedan och för första gången tittade närmare på LG G3 var skärmen något av det som imponerade.

Idag är skärmen i G4 inte lika slående, men ändå en märkbar uppgradering, precis som det mesta med den här telefonen. Inte revolutionerande, men en märkbar uppgradering. När vi efter själva presentationen får tillfälle att titta på telefonen är LG pigga på att jämföra den framförallt med Iphone 6 och med Samsung Galaxy S6 även om man satt små vita lappar över Samsung-märket för att göra det hela mindre tydligt. Faktum kvarstår dock. När man jämför skärmarnas färgåtergivning så är skärmen i LG G4, föga förvånande kanske med tanke på att det är LG själva som satt upp jämförelsen, bäst.

Skärmen ska ge ett mer naturligt färgomfång
Exakt samma bildfil visas här enligt LG i LG G4 och ett par konkurrerande modeller

Den skillnad man märker är att LG-skärmen (vi kan ju nämna att LG även levererar skärmar till Apple som är med i denna jämförelse) ger en mer naturlig färgåtergivning och det ska vara tack vare att skärmen kallad IPS Quantum Display har en färgrymd som i större utsträckning överensstämmer med vad vi faktiskt ser i verkligheten. Den ska alltså kunna visa mer.

Lite av samma känsla får man när man kollar in jämförelsen av vad kameran i LG G4 presterar, även här jämförd direkt med Samsung och Apple. Den laserfokus som LG lanserade i samband med att LG G3 släpptes finns kvar, men nu är det utöver den även andra egenskaper som man trycker på. Efter att ha testat både laserfokus och de funktioner som nu är nya i LG G4 tycker jag så här långt att de tillför mer faktiskt nytta. I våra jämförande kameratester har laserfokusen i LG:s telefoner visserligen inte varit långsam, men heller inte utmärkt sig i konkurrens med andra mobilkameror. 

LG jämför kameran med konkurrenterna. Färgsensorn är här aktiv på den ena LG G4, men inte på den andra.

Så långt vi kan avgöra här på LG:s egen demo så är den speciella färgspektrum-sensorn något som gör att bilderna från LG G4 faktiskt får mer naturliga färger, lika de du såg när du tog bild på motivet. Sensorn känner av färger i RGB samt även infrarött och använder den informationen dels för att justera vitbalansen, men även för att välja färgton i fotolampan så att den överensstämmer. När det gäller kameran får vi även testa att fotografera en liten modellmiljö i mörker och vi får göra det med Iphone 6, Samsung Galaxy S6 och så klart LG G4. Så väl färgåtergivning som detaljrikedom är klart bäst i LG G4 och det var för mig en överraskning eftersom jag nyligen testat de främsta kameramobilerna på marknaden och var väldigt imponerad av mörkerbilderna från Samsung Galaxy S6.

Förutom autoläge har LG G4 ett manuellt läge där möjligheten att ställa fokus manuellt är det som jag främst tycker förbättrar möjligheten att få bra bilder.

Här finns även reglage så du kan ställa slutartid, iso och vitbalans manuellt, men det innebär inte per automatik att bilderna blir bra.  Vet du vad du gör erbjuder det här läget fler möjligheter, men det finns andra tillverkare som är bättre på att i gränssnittet guida oss till rätt inställningar för de bästa bilderna.

I det manuella läget kan du bland annat ställa fokus manuellt.

När det gäller design blir jag först lite besviken. När jag först går runt i demorummet och tittar på olika exemplar av LG G4 är det bara modeller med plastbaksida och de är i ärlighetens namn svåra att skilja från en gammal LG G3. En annan upplevelse får man dock av lädermodellerna som jag sedan hittar.

LG:s tanke att skilja ut sig och komma ifrån konkurrenternas dominerande glas- och metallinriktning är helt klart en bra väg att gå. Läder i de olika färger som de erbjuder känns definitivt bra i handen och här finns ju ingen risk för fingeravtryck som på telefoner med glasbaksida eller med blank plastbaksida som LG:s egna LG G Flex 2.

Baksidan kan du få i läder

Idag vet vi ännu inget om pris på LG G4 eller om exakt när den kommer till Sverige (vi gissar inom ett par veckor). Just pris känns dock som en viktig egenskap för att kunna bedöma hur väl LG G4 kommer att sälja. LG har inte gjort en total förnyelse och LG G4 handlar mer om en uppdaterad G3 än något helt nytt. Prissätter man den i förhållande till det kan den ha en god chans, men hamnar priset i samma nivå som de allra dyraste telefonerna idag finns det många anledningar för dig som mobilspekulant att välja någon av LG:s konkurrenter istället.