Sätter användarnas förtroende på prov

Facebook lanserar chatt-hårdvaran Portal

Precis som rykten tidigare gjort gällande så släpper Facebook nu en hårdvaru-enhet kallad Portal, som kan användas för att bland annat chatta och spela musik. Om någon vågar installera enheten i sitt hem återstår dock att se.

Publicerad Uppdaterad

Det är utan tvekan ett dåligt utgångsläge som Facebook har skaffat sig för en lansering av en produkt för hemmet rustad med både kamera och mikrofon. Kort efter Cambridge Analytica-debaclet kom nästa förtroendekris i form av en enorm läcka där 50 miljoner konton exponerades. Men det går förstås inte att skjuta upp en produkt i all evighet, och tanken sägs från början ha varit att släppa en hårvaru-enhet för chatt via Messenger redan i våras. Och här är den nu, Facebooks Portal. Det är praktiskt taget en AI-högtalare med skärm det handlar om, och precis som många andra AI-högtalare är den även rustad med Amazons AI-assistent Alexa. Utöver att chatta via Messenger kan man bland annat använda den för att spela upp musik från såväl Pandora som Spotify, men det är tvivelsutan chattandet som står i fokus. 

Fysiskt kameraskydd

Portal släpps i två varianter, en ordinare version och en som kallas Portal Plus. Den förstnämnda har en 10-tumsskärm med 720p-upplösning medan den större Plus-versionen får full HD-upplösning på 15 tum. Enheten har dessutom rustats med både ett fysiskt kameraskydd och möjligheten att koppla ur mikrofonen, vilket med tanke på den senaste tidens integritetsskandaler lär ha varit rena nödvändigheterna. Upp till sju personer kan delta i en gruppvideochatt via Portal, och man kan även kontakta personer som inte har någon Portal-enhet, eftersom allt bygger på plattformen Messenger. Det är i nuläget oklart om Portal kommer till Sverige, men i USA kommer båda varianterna av enheten att börja säljas i november för 199 respektive 349 dollar. 

Källa