Får 5G och Thunderbolt – ingen ny Apple Pencil

Här är nya Ipad Pro – M1-chipp och skärm med Mini-LED-teknik

10 000 små led-lampor ska se till att skärmen i nya Ipad Pro blir tunn och samtidigt är strömsnål och ger bra kontrast.

Publicerad Uppdaterad

Med utökad prestanda särskilt när det gäller grafik tar Ipad Pro ett ytterligare steg. Lagringen har Apple snabbat upp och man har även utökat den möjliga lagringsutrymmet till 2 terabyte. Snabbare blir Ipad Pro även genom att den nu har stöd för 5G när du är ansluten till ett nät med stöd för det. 

Kamerorna i förra årets Ipad Pro introducerade djupsensorn Lidar för AR-applikationer. Något liknande stort steg tar inte nya Ipad Pro, men Lidar finns kvar och Apple lyfter up möjligheterna för användare att använda kamerorna i Ipad Pro för bland annat professionell videoproduktion och för arkitekter när de vill visualisera sina projekt.

En ny vidvinkels selfiekamera på 12 MP gör att Ipad centrerar bilden runt ditt ansikte och gör att du kan röra dig mer fritt under videosamtal och ändå vara centrerad i bild. 

Skärmen i den större versionen av nya Ipad Pro säger Apple att de tagit fram genom att låna en del av tekniken från sin proffsskärm och tagit den till Ipad i form av Liquid Retina XDR som använder Mini-Led. Skärmen har en ljusstyrka på 1000 nits och den kommer till 12,9-tumsmodellen av Ipad Pro som kostar från 13 000 kr medan den mindre verisonen behåller den tidigare skärmtekniken och kostar 9 500 kr. För att ansluta tillbehör har Apple vidare adderat Thunderbolt-port. På tillbehörssidan finns som tidigare Apple Pencil och tangentbord, men vi fick inte se någon ny version av Apple Pencil som det ryktats om inför lanseringen idag.