https://www.mobil.se/nyheter/huawei-om-5g-och-n-sta-stora-steg
560490
Nyheter
Intervju

Huawei om 5G och nästa stora steg

Huaweis 5G-chef Alex Wang
5G ligger fortfarande relativt långt fram i tiden, men tillverkarna forskar redan friskt på tekniken.

Tittar man bortom de för oss välkända mobiltelefonerna till nätutrustningen som ju är Huaweis största affärsområde och där man för ett par år sedan gick om Ericsson så kan Huaweis Alex Wang ge fler svar på vad framtiden kan innebära. 5G ligger fortfarande långt fram i tiden, men trots det berättar Alex Wang som ansvarar för Huaweis 5G-satsning att arbetet är i full gång. När 5G lanseras på allvar, vilket Alex Wong tror ska ske år 2020 eller kanske mer omfattande framåt 2025, så är inte mobiltelefonerna de primära enheterna som ska kopplas upp.

– Nej då handlar det om andra enheter. Det kan vara möjligheten att koppla upp ditt husdjur, att enkelt kunna hitta den bortsprungna hunden med en kostnadseffektiv uppkoppling. Det är den typen av användningsområden som kommer att vara den tydligaste skillnaden för gemene man när 5G gör sitt intåg. Det innebär en revolution jämfört med dagens teknik, säger han.

50 gånger snabbare
För att 5G ska vara klart för lansering krävs att branschens spelare enas om en standard och där är man inte i dagsläget. Ändå har man relativt klart för sig vad 5G ska innebära för oss som användare och det handlar om en radikal ökning i antalet enheter som kan koppla upp sig samtidigt. Det handlar dessutom om svarstider på bara 1 millisekund och det handlar om nedladdningshastigheter på 10 GB per sekund. Svarstiderna som är 50 gånger snabbare än med 4G krävs framför allt för att man driftsäkert ska kunna koppla upp robotar i industrin så att de kan styras på distans, eller för fordonsindustrin när bilar ska styras – även de på distans. Nedladdningshastigheten som innebär en hundrafaldig ökning jämfört med 4G möjliggör strömmande video i 100 gånger bättre kvalitet än vad dagens HD-upplösning kräver av uppkopplingen.

Till lanseringen av just den här tekniken är det alltså långt kvar, men Huawei verkar investera i tekniken och säger sig ha lagt 600 miljoner dollar på standardiseringsarbete och forskning kring 5G under perioden 2013 till 2018 och planerar att lägga mer pengar när researcharbetet senare övergår i produktutveckling.