Ett slag som tycks omöjligt att vinna

Huawei tycks vara på väg att ge upp i USA trots allt

Huawei har trots motgångarna med att få in en fot på den amerikanska marknaden sagt att man ingalunda tänkt ge upp i USA. Men nu kommer tecken på att man ändå tycks vara beredda att kasta in handduken på jättemarknaden.

Publicerad Uppdaterad

Det har varit oerhört tufft för Huawei på den amerikanska marknaden. Rädslan för att den kineiska tillverkarens produkter skulle kunna användas för spionage har framför allt medfört att man i dagsläget inte har ett enda samarbete med någon av de stora amerikanska operatörerna, vilket gör en satsning näst intill helt omöjlig. Huawei har dock stått på sig och sagt att man inte har minsta tanke på att ge upp. Men nu börjar kanske den kinesiska telefonjätten inse att slaget är förlorat. Dels har man valt att inte sälja sin nya succételefon P20 i USA över huvud taget, dels har man nu avskedat fem nyckelpersoner bland sina amerikanska anställda. Den kanske mest anmärkningsvärda uppsägningen rör William B Plummer, som varit med Huawei i åtta år och som haft uppgiften att bedriva lobbying i landet. Det hela ser åtminstone ut som en ganska uppgiven åtgärd, då den i praktiken innebär att man väljer att sluta med sina försök att påverka politikerna. 

Förbud kan försvåra ytterligare

Det vore inte orimligt av Huawei att – åtminstone för en tid – lägga ned sina försök att ta sig in på den amerikanska marknaden. Utöver den amerikanska oron kring spionage har man inom kort eventuellt också ny lagstiftning att stångas med, som dessutom skulle kunna innebära en regelrätt bannlysning av alla företagets produkter i landet. I det läget finns förstås praktiskt taget ingenting som Huawei kan göra, och att redan nu börja arbeta på en ny strategi som inte inkluderar den amerikanska marknaden är allt annat än långsökt. 

Källa