Hotar med rättsliga åtgärder

Intel missnöjda med PC med Snapdragon

Intel vapenskramlar mot Qualcomm över de kommande Windows-datorerna som drivs av chipsetet Snapdragon 835.

Publicerad Uppdaterad

Härom veckan meddelade Microsoft, uppbackade av bland annat Asus, HP och Lenovo att vi kommer att få se Windows-datorer som kör på Qualcomms mobil-chipset Snapdragon 835 senare i år. Det ska inte vara någon mobilversion av systemet utan ett fullständigt Windows, som ska klara av att köra även äldre x86-program genom emulering.

Problemet är att det sistnämnda inte är Microsofts att ge bort. X86-program är byggda för Intels processorserie som har nästan 40 år på nacken, och Intel anser sig ha rätt till kontrollen av allt som utnyttjar den arkitekturen. I en bloggpost påminner Intel om sin rika patentportfölj kring x86 och att man utgår från att Qualcomm respekterar den.

Intel har haft många duster för att försvara den rätten, till exempel mot AMD som gör Intel-kompatibla processorer och får betala licenspengar för det. Sist någon försökte sig på just emulering av x86, påpekar Intel, var Transmeta, som fick betala patentlienser till Intel för besväret, och som lämnade processormarknaden för tio år sedan.

En av attraktionerna med att använda Snapdragonchipset i PC i stället för Intels chipset är att de förra är så mycket billigare. Enligt uppgift kostar ett Snapdragon 835 75 dollar, medan ett Intel Core-chipset kostar 210 dollar. Den mellanskillnaden kan krympa rejält om Intel ska få sin del av kakan som patentpengar.

AMD, Citrix och Transmeta var å andra sidan småfiskar jämfört med Qualcomm, och mobilchipjätten sitter säkert i detta nu och finkammar sin patentportfölj efter tekniker som intel inte tänkt på att de utnyttjar. I värsta fall får vi se en segdragen rättstrid. I bästa fall konstaterar företagen att de är ömsesidigt beroende och tecknar ett gemensamt licensavtal som bägge tycker är rättvist och som inte innebär några större kostnadsökningar för konsumenten.

Källa