Varumärket registrerat 2021

Kan ge Apple problem: Huawei Vision Pro

Huawei Vision Glass på bilden, men Huawei har även skyddat varumärket Vision Pro långt innan Apple ansökte om namnet.

Apple har stött på oväntade problem i Kina. Varumärket Vision Pro registrerades där redan 2021 av Huawei och inkluderar headset, vr, skärmar och liknande enheter.

Varumärkesregistreringen innebär att Huawei har exklusiva rättigheter till namnet fram till november 2031. Det rapporterar South China Morning Post idag och hänvisar till det nationella kinesiska patentverket.

Enligt uppgifterna så ansökte Apple om rättigheterna till namnet först förra året. Huawei har sedan tidigare lanserat ett par glasögon under namnet Vision Glass och de har även en rad andra smarta skärmar i sin produktfamilj Vision. Huawei Vision S är till exempel tv-skärmar med möjlighet till videosamtal integrerat.

Tidningen South China Morning Post redovisar uppgifter om hur ett eventuellt headset från Huawei skulle kunna se ut. Dessa uppgifter, som kommer från en Weibo-post av företett marknadschefen på kinesiska smartphonetillverkaren Meizu talar om ett headset som väger hälften av vad Apple Vision Pro väger och kostar hälften så mycket. Dessa uppgifter är dock inte bekräftade och Huawei har inte kommenterat sina planer för eventuella kommande headset.

Vid sidan om varumärkesproblemen har Apple även stött på andra motgångar i Kina. Under årets första sex veckor dök försäljningen av Iphone i Kina med nästan en fjärdedel och lokala tillverkare som Huawei har istället sett försäljningsökningar.

Apple Vision Pro är idag bara tillgänglig för köp i USA, men enligt uppgift är Kina ett av de länder som står näst på tur i den internationella utrullningen av headsetet.