IFA 2018

Kirin 980 lanserad – kommer i Huawei Mate 20 den 16 oktober

Under mässan hålls ett antal anföranden på en scen och ett av dessa håller Huawei-chefen Richard Yu.

Publicerad Uppdaterad

Först av anförandena på mässan var LG som pratade om AI. Det handlar så klart även mycket av Huaweu-chefens anförande om. Det och en väldigt många siffror om prestandan i nya systemchippet Kirin 980.

För ett år sedan var jag här och såg Richard Yu introducera bolagets första systemchipp med dedikerad AI-processor och i år är han här igen. Denna gång för att introducera uppföljaren Kirin 980 som tar nästa tekniksteg genom att den är tillverkad med 7-nanometersteknik och är därmed världens första. Kirin 980 tar på samma gång teknik för första gången även på en rad olika områden vilket gör att den kan vara ännu mer kraftfull men samtidigt liten och effektiv.

Huawei började arbeta 2015 med att göra 7-namometrstillverkningen tillsammans med partners och det är det man nu kan se reultatet av. Processorn har 6,9 miljarder trasistorer och är 20 procent snabbare än den Kirin 970 som lanserades här för ett år sedan. Jämfört med konkurrenten så uppger Huawei själva att Kirin 980 är 37 procent snabbare än Qualcomms Snapdragon 845 och 32 procent mera energieffektiv vilket gör den till den snabbaste processorn idag. I en demonstration visar Rickard hur ett basketspel visas i betydligt bildfrekvens än när spelat körs med konkurrentprocessorn.

Med Kirin 980 har man bytt till en helt ny design på chippet och använder sig av totalt 8 processorkärnor. Uppsättningen kallar man för 2 big + 2 middle + 4 little. De här arbetar smart så att de kraftfulla kärnorna arbetar när telefonen behöver extrem processorkraft och de enklare när enklare uppgifter ska lösas och man kan prioritera energieffektivitet.

Kirin 980 är vidare utrustad med både dubbla AI-processorer och dubbla bildprocessorer, där de senare ska se till att bilderna blir bättre. Med samma bildsensor och lins visar han hur resultatet blir betydligt sämre med Snapdragon 845 med överexponering och sämre detaljrikedom. 

De dubbla AI-processorerna ska göra bildtolkningen mer exakt så att den kan identifiera detaljer och inte bara konturer samt identifiera till exempel personer och gester i video nu och inte bara som förut i stillbilder.

Från 1,2 Gbit/s förra året så har Kirin 980 nu 1,4 Gbit/s istället med LTE CAT 21. Richard Yu har helt enkelt väldigt mycket positivt att säga om Kirin 980 och han sammanfattar med att säga att den är såväl snabb som effektiv, smart och effektiv för kommunikation. Tillsammans med Huaweis 5G-modem kallat Ballong 5000 är chippet också redo för 5G.

Huawei har haft stora framgångar i år med framförallt sin P20 Pro med sin trippelkamera på baksidan. Kirin 80 kommer ta plats i Huaweis flaggskeppslansering, Huawei Mate 20 som släpps den 16 oktober.