Plus

Krönika: Pixel tog tid, men Google är ändå inte klara

Googles Pixel-mobiler är äntligen i Sverige, men inte med alla funktioner.

Publicerad Uppdaterad

– What took you so long? Frågan till Googles produktchef för Europa Dan Saunders på den svenska lanseringen av Pixel 7, 7 Pro och 6a var given. Telefonerna var ju efterfrågade sedan länge.

Ni minns kanske att innan Pixel fanns Nexus. Nexusmobilerna var Googles benchmark-mobiler med en ren Androidversion och en rimlig prislapp. Och de var populära. Tidvis fanns Nexus-mobilerna med på de svenska mobiloperatörernas topplistor över mest sålda mobiltelefoner. Nexusmobilerna skilde sig från Pixel genom att det inte var Google själva som tillverkade dem, utan man samarbetade med en mobiltillverkare som producerade mobilen åt dem utifrån Googles önskemål. Samsung, LG, Huawei och Motorola fick alla äran i olika omgångar.

Nexusmobilerna försvann när Google började tillverka mobiler själva. Men de ersattes inte av Pixelmobilerna. Inte i Sverige alltså. De första Pixelmobilerna såldes bara i ett fåtal länder så det var naturligt att anta att Google åtminstone till en början hade begränsad produktion som de inte kunde skala upp helt lätt.

Allteftersom det lanserades nya Pixel-modeller blev telefonerna också mer mainstream. De började säljas i fler länder. Det ryktades om att Sverige var nära förestående. Varje gång visade sig ryktet vara ett falsklarm, och till slut vande vi oss vid att Google Pixel, de var inte för oss när de släpptes. Visserligen uppstod det ändå en marknad i form av gråimport, och folk som köpte mobilerna genom webbutiker som sålde över hela EU och levererade till Sverige. Intresset fanns där, helt klart.

Så varför kom telefonerna inte till Sverige? Allteftersom Google lade allt mer fokus på tjänster som live-översättning, översättning av röstmenyer i telefonväxlar till text och liknande tjänster som utmärker Pixelmobiler från andra Android-mobiler drog vi slutsatsen att det handlade om språket. När allt fler av de särskiljande funktionerna för Pixel blev röstbaserade blev det också svårare att konvertera dem till andra språk. De stora språken som franska, tyska och spanska var representerade, men svenska? Nej det kändes osannolikt att det skulle hända.

När ryktena om svensk lansering denna gång drog igång var de svårare att ignorera. Google bjöd in svenska journalister till Pixel-lansering i Stockhol, och Telia skyltade med en tom skylt med Google-logga och texten "den som väntar på något gott". Den här gången var det helt enkelt på riktigt.

Det som förvånar är att det svenska språket fortfarande saknas. Systemet har givetvis stöd för svenska, men de röststyrda funktionerna utöver Google Assistant och funktionen Call Assistant som förvandlar telefonväxlar till textmenyer är inte tillgängliga i dagsläget. Vi svenskar får alltså Pixelmobilerna men inte den fullständiga Pixel-upplevelsen. Det är förmodligen för att fullständigt svenskt språkstöd saknas som vi får vänta på klockan Pixel Watch också.

Dan Saunders svar på frågan varför det dröjt så länge var att Googles Tensor-chipset som kom med Pixel 6 är en så central del av Googles strategi med Pixel att det var med den som det var rätt tillfälle att lansera Pixel-mobilerna i Sverige. Men sedan var det omvärldshändelser (läs pandemin och dess störningar på produktion och logistik) som fördröjde lanseringen tills nu.

Vår tolkning av svaret är att Google anser att Tensor-chipseten skapar så stora fördelar att Pixel-mobilerna har tillräckligt med säljargument även utan fullständigt svenskt språkstöd.

Vilka fördelar rör det sig om? Främst kamerafunktioner. Googles funktioner för att skapa steglös zoom mellan olika kameralägen och skärpa upp oskarpa bilder låter till exempel som något vi alltid drömt om och vi ser fram emot att få testa det i praktiken.