För säkerhet
Mumbai inför ”selfie”-fria zoner.
Den indiska staden Mumbai har infört ”selfie”-förbud för att få bukt med ett ökat antal olyckor.
Att ta så kallade selfies har blivit ett populärt kulturfenomen. Selfie-motiven varierar mellan folk som vill ta en bild med deras favoritkändis och semesterfirare som vill ha bevis på att de besökt vissa platser. Men det finns även en mer adrenalinstinn rörelse av människor som gillar att ta selfies på farliga platser.
Enligt det San Francisco-baserade företaget Priceonomics står Indien sedan 2014 för 19 av världens 49 bekräftade selfie-relaterade dödsfall. Så sent som för en månad sedan avled en 18-åring efter att han försökt ta en bild av sig själv ovanför en damm. Han tappade fotfästet, föll i vattnet och drunknade. En av hans klasskamrater försökte rädda honom men drabbades tragiskt nog av samma öde. I januari drunknade en 18-årig kvinna efter att hon hade försökt ta en selfie vid en populär turistplats i Mumbai. I januari 2014 dog tre studenter som var på väg till Taj Mahal när de tog en selfie framför ett ankommande snabbtåg.
Nu har polisen i Mumbai utfärdat selfie-förbud vid 16 platser som anses vara speciellt farliga, rapporterar AP. Platserna ligger främst vid kusten, på ställer där det inte finns räcken som hindrar människor från att kunna falla. Staden Mumbai planerar även att genomföra en informationskampanj om farorna med att ta selfies på fel plats och vid fel tillfälle.
Om någon tar sig in i de selfie-fria zonerna så riskerar de böter på 1200 rupie (cirka 150 kronor), även om de inte tar något foto.
Det finns andra exempel på länder och städer som har tagit till förbud och informationskampanjer för att stävja riskfyllda selfie-beteenden. Enligt BBC är selfie-pinnar förbjudna på över 1000 tågstationer i Japan och förra året lanserade den ryska regeringen en rikstäckande informationskampanj i ett försök att få bukt på problemet.
Källa