https://www.mobil.se/nyheter/myndighet-s-tter-k-ppar-i-hjulet-f-r-qualcomm-aff-r
564941
Synpunkter på Broadcom som ägare

Myndighet sätter käppar i hjulet för Qualcomm-affär

I går skulle Qualcomms styrelse ha röstat om Broadcoms uppköpsbud, men det skjuts nu upp efter att en amerikansk myndighet uttryck reservationer mot affären.

Det är myndigheten Treasury's Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) som har skickat ett brev till Qualcomms och Broadcoms advokater där man invänder mot affären. CFIUS har rätt att säga till när amerikanska bolag blir uppköpta av utländska bolag. Broadcom är ursprungligen amerikanskt, men har efter en sammanslagning med Avago huvudkontor i Singapore. Det är något av en bekvämlighetsflaggning som nu slår tillbaka mot företaget, som redan sedan tidigare inlett en proccess att flytta tillbaka huvudkontoret till USA.

CFIUS har bland annat invändningar mot att Broadcom har en historia av att skära ner på forskning och utveckling i de bolag man köpt upp, vilket visar att man lyssnat på Google och Microsoft som framfört den invändningen angående affären. CFIUS har därför föreslagit att omröstningen skjuts upp en månad och så verkar också ha skett.

Enligt Guillermo Christensen, specialist på CFIUS-ärenden på advokatfirman Brown Rudnik, som talat med CNBC, har det i princip aldrig hänt tidigare att CFIUS har invänt mot en affär redan innan bolagen fattat beslut om den, och han gör bedömningen att affären nu är död. För att få CFIUS godkännande skulle Broadcom behöva tänka om hela affärsupplägget bakom övertagandet, vilket skulle göra uppköpet betydligt mindre intressant för Broadcom, anser han.

Broadcom säger sig dock inte ha gett upp och uppger att man nu samarbetar med CFIUS för att försäkra dem om att sammanslagningen inte kommer att leda till minskade investeringar i framtidsteknik. En möjlighet för företaget är att vänta tills man återigen är klassat som ett amerikanskt företag och sedan lägga ett nytt bud, som då inte längre är ett ärende för CFIUS.

Källa