https://www.mobil.se/nyheter/qualcomm-f-r-160-miljarder-dollar-s-ger-vi-ja
564887
Broadcom/Qualcomm-affären

Qualcomm: För 160 miljarder dollar säger vi ja

Qualcomm har nu angivit ett pris som de kan gå med på att bli uppköpta av Broadcom för.

Qualcomm är den i särklass största tillverkaren av processorer och modem till mobiltelefoner. Även Broadcom är en viktig kretsleverantör av bland annat radiokretsar och Wifi. Men när det gäller 5G är framtiden Qualcomms snarare än Broadcom, och det tros vara därför Broadcom vill ta över Qualcomm i den största affären i teknikindustrins historia.

Qualcomm har visat sig måttligt road av Broadcoms frieri, som kom vid en tid när Apple vägrat betala licensavgifterna till Qualcomm och företagets aktier därför fallit, och företaget anser att deras aktie är undervärderad. Att Qualcomm i sin tur höjde sitt bud att köpa NXP i en sedan tidigare pågående affär med 16 procent till 44 miljarder dollar retade i sin tur Broadcom som svarade med att sänka sitt bud på Qualcomm. Men stora börsnoterade företag är skyldiga att agera i sina aktieägares intressen, så därför satte sig de två företagen i samtal för att se om de kunde komma fram till en överenskommelase.

Det gjorde de inte, men för första gången öppnade Qualcomm för att godkänna ett bud från Broadcom om priset var rätt. Närmare bestämt 160 miljarder dollar, drygt 1300 miljarder kronor. Som jämförelse ligger sveriges statsbudget för ett år på drygt 1000 miljarder kronor. Qualcomms bud ligger för närvarande på 117 miljarder dollar.

Källa