Bredband i glesbygd

Net1 behåller sin licens

Operatören Net1 vann auktionen på sin frekvenslicens och kan därmed fortsätta som förut.

Publicerad Uppdaterad

I höstas meddelade Post & Telestyrelsen att man skulle hålla en auktion för den mobila bredbandsfrekvensen i 450 MHz-bandet. Frekvensen innehades av Net1 som använder den till trådlöst bredband med fokus på glesbygden. 450 MHz-bandet har nämligen betydligt längre räckvidd än de övriga mobilbanden. Orsaken till auktionen var att Net1:s licens löpte ut, och Post & Telestyrelsen var då skyldiga att lägga ut licensen på auktion igen.

Nu kan Net1 dra en lättnadens suck, för de vann auktionen och kan därmed fortsätta som förut. Auktionen var en så kallad andraprisauktion, vilket innebär att budgivarna fick lämna hemliga bud, och vinnaren fick betala vad den som lagt det näst högsta budet bjöd. Vid auktionens slut hade två bud inkommit. Net1 hade bjudit 91 miljoner kronor och Telia 40 miljoner, så 40 miljoner är vad Net1 får betala för att behålla licensen.

Med licensen ingår ett krav att leverera en mobil datatjänst med minst 5 mbit/s nedlänk och 128 kbit/s upplänk. Man ska dessutom ha en yttäckning på minst 80 procent i varje län. Den här gången är tillståndstiden utökad från 15 till 25 år, så Net1 kan fortsätta att använda frekvensbandet till den 31 december 2044.

Källa