Rykte om phablet på 6 tum

Nokias Bandit-jätte kommer i september?

Nokias nästa stora grej uppges vara en 6-tums phablet med kodnamnet "Bandit". Lanseringen av jättemobilen kan ske redan i slutet av september.

Publicerad Uppdaterad

Under de senaste dagarna har vi sett fler och fler rykten om att Nokia håller på att utveckla en ny jättemobil, som alltså har kodnamnet "Bandit".

I nuläget är det väldigt lite känt om jättemobilen, men förhandsinformation gör gällande att den kommer att ha en 1080p-skärm på 6 tum, och "åtminstone en 20-megapixelskamera", skriver Phone Arena.

Plattan kan komma att lanseras redan inom loppet av några veckor. Källor hävdar nämligen att "Bandit" ska göra premiär på en presskonferens i New York i slutet av september, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Om "Bandit" lanseras i september är det troligt att plattan sedan kommer att släppas i mitten av oktober, eftersom Mirosofts Windows Phone GDR3-uppdatering förväntas komma då.

Tufft för Nokias lyxmodeller

Nokia skeppade 7,4 miljoner Lumia-enheter under årets andra kvartal, vilket var en ökning med 32 procent från föregående kvartal. Enligt Pierre Ferragu, analytiker på Bernstein Research, verkar en stor del av ökningen komma från billigare Lumia-modeller.

Ferragu ifrågasätter därför Nokias senaste satsningar på premium-modeller som Lumia 925 och Lumia 1020.

– Det är riskabelt eftersom försäljningen av premium-telefoner minskar överlag. Konkurrensen i segmentet är också stenhård, och Windows Phone har haft en begränsad attraktionskraft hos konsumenterna, säger Pierre Ferragu.

Marknadsandelen för Windows Phone ligger dock på blygsamma tre procent - medan jättarna Android och Ios tillsammans kontrollerar över 90 procent, uppger Reuters.