Dags att skruva ihop ett nytt smart hem

Ny generation av Ikeas smarta hem-produkter

Stora nyheter väntar när Ikea lanserar en helt ny generation för att styra våra smarta folkhem.

Publicerad Uppdaterad

I april rapporterade vi om en läcka angående vad som sades vara en ny gateway vid namn Dirigera för Ikeas smarta hem. Läckan visade sig stämma, och Ikea har nu bekräftat att det handlar om en ny generation för företagets satsning på smarta hem.

Den nya gateway-enheten kommer mycket riktigt att heta Dirigera och efterträder den nu fem år gamla Trådfri-enheten. Den riktigt stora nyheten är inte enbart att Dirigera kommer att ha stöd för wifi, Zigbee och Thread-protokollen, utan även för den nya standarden Matter som är skapat för att lätta kunna snyta ihop olika ekosystem. Bland annat kommer enheter från Apple, Google, Amazon och Samsung att fungera tillsammans med Matter.

Dirigera kommer även att drivas vis usb C-laddning.

Man kommer även att släppa en helt ny app tillsammans med Dirigera, med vilken det bland annat bli möjligt att styra de anslutna enheterna på distans.

Både Dirigera och den nya appen kommer att lanseras någon gång i oktober.

Ikea säger också att deras nuvarande gateway Trådfri inte kommer att uppdateras med stöd för Matter, men att den kommer att fortsätta att få uppdateringar i minst tre år till.