Fighten mellan jättarna fortsätter
Patentstriden är inte över – Samsung och Apple är tillbaka i rättssalen
Patentstriden mellan Samsung och Apple har nu sju år på nacken, och hur länge till den kommer att pågå är det nog ingen som vet. Nu är de båda ärkerivalerna tillbaka i rättssalen. Den här gången handlar det om storleken på Samsungs skadestånd.
Bråket mellan Apple och Samsung tog sin början redan 2011, då Apple anklagade Samsung för att på flera vis ha kopierat Iphone med sina smartphonemodeller. Det skulle bli början på ett bråk som nu varat i många år och som tagit så många svängar och turer att till och med rättsväsendet till stor del ledsnat på det hela. Inte minst distriktsdomaren Lucy Koh har vid flera tillfällen tappat humöret och mer eller mindre idiotförklarat några av de advokater som varit inblandade i striden. En hel del har förstås hänt sedan 2011. Samsung beordrades till slut betala Apple motsvarande 9 miljarder kronor i skadestånd. Hittills har Samsung betalat motsvarande 4,7 miljarder kronor av skadeståndet. Men nu är de båda bittra fienderna tillbaka i rättssalen för att låta distriktsdomstolen i San Jose avgöra om Samsung ska behöva betala mer än så.
Blir tufft för juryn
Det som klargjordes vid domstolsbeslutet om att Samsung skulle betala skadestånd till Apple var att den koreanska elektronikjätten inkräktat på tre designpatent, då man tillverkat en rektangulär enhet med rundade hörn och ett rutnät med färgglada ikoner mot en svart bakgrund. Den saken kommer inte att prövas på nytt, men däremot kommer man att försöka avgöra huruvida domstolen kalkylerat själva skadeståndsbeloppet korrekt eller inte. Enkelt sammanfattat menar Samsung att skadeståndet felaktigt baserats på hela intäkterna från telefonförsäljningen. Samsung menar att kunderna inte enbart köpt telefonerna på grund av designen utan även på grund av funktionaliteten, något som USA:s motsvarighet till Högsta domstolen ansåg vara rimligt. Juryn kommer med andra ord att ha det tuffa uppdraget att försöka utröna i vilken mån designen spelat in för konsumenterna, och huruvida skadeståndet alltså ska beräknas med utgångspunkt från bara en del av intäkterna. Rättegången kommer att pågå i fem dagar, och frågan är om vi hört och sett det sista i den här striden ens då.
Källa