Patentgranskning

Qualcomm förbjuder Samsung att sälja mobilchip

Den koreanska granskningsmyndigheten Fair Trade Commission har konstaterat att Qualcomm missbrukat sin maktställning till att få Samsung att avstå från att sälja sina mobilchipset till andra tillverkare.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm har mer eller mindre haft monopol på chipset med högsta prestanda till mobiler. Det har visserligen hela tiden funnits andra tillverkare, och särskilt Samsung har utmärkt sig för sina Exynos-chipset med lika hög eller högre prestanda som Qualcomms bästa Snapdragon-chipset. Dessa har dock bara använts i Samsungs egna mobiler.

Många har frågat sig varför inte Samsung säljer sina chipset till andra tillverkare när man nu kan tillverka lika bra kretsar som Qualcomm. En gissning har varit att man bara haft produktionskapacitet till sina egna mobiler, men den vanligaste har varit att man velat skydda sin teknik, på samma sätt som Apple är hemliga med hur deras mobilkretsar fungerar.

Nu visar det sig att det i stället beror på att Qualcomm förbjudit dem. Samsungs Exymos-chipset använder patent från Qualcomm, och i licensavtalet har Qualcomm ställt kravet att Samsung inte säljer sina kretsar vidare, ett avtal som varit i kraft i 25 år.

Detta rapporterar Koreanska Fair Trade Commission, som ungefär motsvarar svenska Konkurrensverket. Licensavtalet klassas som ett missbruk av patenträtten och den starka marknadspositionen, och har framkommit som en del av Fair Trade Commissions granskning av Qualcomm. På grund av detta och andra sätt som Qualcomm bedöms ha missbrukat sin marknadsposition har företaget dömts till 7,5 miljarder kronor i böter av myndigheten. Förra året dömdes Qualcomm för brott mot antitrustlagarna i Kina till att böta en liknande summa.

Källa