Strömförande

Snart kan du ladda trådlöst med wifi

Forskare har börjat lösa hur wifi kan användas för att ladda små apparater,

Publicerad Uppdaterad

Tekniken är i dagsläget främst tilltänkt för prylar mindre än mobiler, då mest för Internet of Things-prylar, men forskare vid Washingtons universitet har lyckats använda wifi för trådlös laddning. I deras experiment har både en kamera och en aktivitetsmätare (Jawbone Up24) laddats med den typ av wifi de döpt till PoWi-Fi.

I grunden handlar det om vanliga wifi-signaler utan någon direkt extra häxkonst runt sig. Forskarna upptäckte att wifi kan användas för att driva väldigt små och strömsnåla enheter, men i sitt ursprungsutförande bara genom väldigt korta pulser. Genom att lägga till brus i signalen lyckades de hålla strömmen vid liv kontinuerligt för laddning utan att för den sakens skull störa dataöverföringen. 

Mängden ström är som sagt inte enorm i det här fallet, tidigare nämnda Jawbone-enhet fick 41% batterinivå på två och en halv timmes laddning. Däremot var räckvidden för den trådlösa laddningen upp till sju meter och om det ska användas för att driva eller ladda exempelvis ett uppkopplat lås eller en smart rörelsesensor har vare sig strömnivåer eller laddningstid lika stor inverkan på det hela då den kan laddas över betydligt längre tid.

PoWi-Fi är fortfarande på forskningsstadiet, men just för att hålla liv i enheter som i normala fall mest är bökiga att komma åt för att byta batteri skulle det kunna innebära en stor förändring.