Radar

Styr men inte röra

Google visar upp en förbättrad version av den futuristiska geststyrningsmetoden Project Soli.

Publicerad Uppdaterad

Soli använder sig av radar för att känna av rörelser som sker i närheten av en enhet, samt avstånd till objekt. Google har nu gjort en mängd förbättringar till chippet som styr processen. Det nya chippet är en tredjedel i storlek jämfört med föregångaren och strömförbrukningen har blivit hela 22 gånger lägre. 

Tekniken ska kunna användas i all möjlig hemelektronik, något som också är tanken bakom den.    

”Vi har utvecklat en vision där handen är den enda kontrollenheten som du behöver. Ena ögonblicket är den en virtuell vridknapp, eller en glidskena eller en knapp”, säger Ivan Poupyrev huvudprogrammerare hos Googles Advanced Technology and Projects-grupp (ATAP).

Kort sagt så verkar Google vilja skapa ett slags teckenspråk som ska fungera med alla apparater som vi interagerar med. Primärt verkar det vara smarta klockor och högtalare som står först i kö. LG Urbane-klockan har framgångsrikt testats med tekniken. Bland annat så kunde chippet känna av väldigt små rörelser, exempelvis kunde den avgöra om användare gned fingertopparna mot varandra. Teamet installerade även tekniken i en JBL-högtalare. Högtalaren kände av och började lysa när en användare var i närheten och då kunde personen bland annat hoppa fram en låt genom att bara göra tummen upp. 

En konsumentfärdig version av tekniken ligger förmodligen ganska långt fram i tiden, men Google kommer att lansera en beta-version av Solis utvecklar-kit redan nästa år. 

Källa