Swish dominerar

Undersökning: Mobilbetalningar nu vanligare än kontanter

Att betala med olika appar i mobilen är nu ett vanligare betalsätt än att använda kontanter. Det hävdar en undersökning om svenskarnas betalvanor.

Publicerad Uppdaterad

Undersökningen genomförs för femte året i rad och bygger på intervjuer där 1000 svenskar fått berätta hur de betalar och vad de använder för betalsätt. Det är första gången som betalning med mobilen är vanligare än kontanter och bland de betalsätt som inkluderas finns inkluderas Samsung Pay, Apple Pay, Masterpass och Swish. Klart vanligast är att använda Swish.

Trendbrott i år

Undersökningen delar upp betalningarna mellan veckovisa och månatliga betalningar. När de tillfrågade får redovisa sina betalvanor är kontanta betalningar och mobilbetalningar lika vanliga för köp som görs veckovis eller oftare. När det kommer till månatliga betalningar så märks dock ett tydligt trendbrott. Där är det tio procent fler som säger sig använda mobilbetalningar än kontanter. Värt att poängtera är att undersökningen, som genomförts av Insight Intelligence, i år i samarbete med Länsförsäkringar Bank, SEB, PayEx och Svensk Handel inte bygger på faktiskt användarstatistik. Alla uppgifter bygger istället på de tillfrågades upplevda användande.