Annons

5 sätt du kan skydda din integritet på nätet på alla dina enheter

Nu för tiden sparar man mängder av känslig information på digitala enheter. Tänk bankinformation, foton och personliga meddelanden; hur skulle du känna om någon fick tillgång till denna data?

Om viktiga filer och information läcker kan det sluta illa, och med oförsiktig användning av nätet är detta tyvärr inte en ovanlig händelse. 

Genom att ta några enkla steg kan du drastiskt minska riskerna för informationsläckage och behålla din anonymitet på nätet. Här är allt du bör veta om din integritet på nätet och hur du kan skydda den.

Vad är integritet på nätet?

Integritet på nätet, vilken ibland också kallas för digital integritet, handlar om hur mycket av din personliga, ekonomiska och webbläsarinformation som hålls privat när du använder internet. Om du inte aktivt skyddar din integritet är det troligt att många utomstående parter har mer information om dig än du är bekväm med. 

När du surfar nätet lämnar du digitala fotspår efter dig även om du inte är medveten om det. Att vara medveten om din integritet är dock bara första steget – allt från din sökhistorik till din fysiska plats kan spåras om du inte tar försiktighetsåtgärder. 

Din integritet på nätet är väldigt viktig att ta hand om, inte bara eftersom din anonymitet är din rättighet, utan även för att du ska undvika de skador som kan ske om fel personer får tag i din information.

Vilka potentiella risker finns det för din integritet på nätet?

Det finns många hot mot din integritet på nätet vare sig du surfar på din mobil, surfplatta eller dator. Du kan oavsiktligt sätta dig själv på risk om du besöker vissa webbplatser, handlar på fel sidor online eller installerar opålitliga gratisprogram. Potentiella risker inkluderar:

  • Annonsörer som spårar din aktivitet
  • Skadeprogram
  • Phishing (Nätfiske)
  • Identitetsstöld
  • Kreditkortsbedrägeri
  • När du använder tjänster som Google samtycker du till att de samlar in och använder din information för att ge dig vad de kallar relevanta annonser, alltså annonser som specifikt riktas till dig baserat på din onlineaktivitet. Många upplever denna typen av annonsering som påträngande eftersom information om dig spåras och sparas. 

    Beroende på typen av program kan skadeprogram antingen vara bara lite irriterande, som ofta är fallet med popups, eller riktiga hot såsom upressningstrojaner som kräver att du betalar en summa för att kunna få tillgång till dina filer.

    Slutligen har vi phishing, identitetsstöld och kreditkortsbedrägeri som kan ha allvarliga konsekvenser. Phishing, även känt som nätfiske, är en form av social manipulation som lurar dig till att ge ut känslig information. Phishing kommer oftast i form av mejl eller webbsidor som ber dig ge ut din information och använder löften om gratis produkter eller liknande för att övertyga dig. Om du ger ut dina uppgifter används dessa för vad som kallas för identitetsstöld.

    Kreditkortsbedrägeri är en typ av identitetsstöld där identitetsstölden berör ett eller flera kreditkort. Ditt kreditkort används då för att göra inköp eller överföra pengar.

    All identitetsstöld är dock inte kreditkortsbedrägeri, utan identitetsstöld innefattar också andra typ av missbruk av din personliga information. Till exempel kan identitetsstöld vara när någon öppnar ett bankkonto eller får krediter under ditt namn.

    Så håller du dig säker online

    Att skydda din integritet på nätet behöver inte vara krångligt utan handlar mer om att följa några grundläggande riktlinjer och vara varsam med hur, med vem och vad för information du delar. Här är några sätt du kan ta hand om din integritet på nätet.

    1. Använd starka och unika lösenord

    Att använda samma enkla lösenord om och om igen är en väldigt dålig praxis för din integritet på nätet. Varför det är så säger sig självt – om någon får tag på ett av dina lösenord har denne plötsligt tillgång till alla dina onlinekonton och all information om dig som finns där. 

    Om du däremot väljer ett unikt, obegripligt lösenord (den säkraste typen) för varje konto du skapar kanske du är orolig för att tappa bort och glömma lösenord. Lyckligtvis finns det flera applikationer och webbläsartillägg som gör det enkelt för dig att hålla koll på och hantera dina lösenord. Du kan t.ex ta en titt på Googles Lösenordshanterare för ett gratis alternativ.

    2. Var försiktig med vilka sidor du ger ut information till

    Med tillgång till miljontals av webbplatser på nätet är det inte konstigt att det finns en del skadliga sidor bland dem. En krypterad webbadress ska börja med "https" i stället för "http". Du bör aldrig ge ut viktig information, som t.ex ditt kreditkort, till en webbsida som inte är säkert krypterad.

    Observera dock att en kryptering inte indikerar hur illvillig skaparna bakom sidan är, utan endast stoppar utomstående hackare från att få tag på informationen du ger ut till sidan.

    3. Använd en VPN när du surfar på nätet

    Du har säkert hört om Virtuella Privata Nätverk. När du kopplar upp dig till en VPN-server skapas en krypterad tunnel där din internettrafik går igenom. Denna krypterade tunnel skyddar dig från spårning och intrång samt döljer din IP-adress.

    En högkvalitativ VPN kan skydda din enhet från dataläckage och därmed minska chansen för t.ex identitetsstöld och kreditkortsbedrägeri. Genom att kryptera din koppling till nätet skyddar du personlig och känslig information. Inte bara hålls du säker, men du blir även helt och hållet anonym. Varken hackare, myndigheter eller din ISP kan få tillgång till din information. 

    VPN-tjänster finns för alla olika enheter, inklusive datorer, surfplattor, mobiler och smartklockor.

    4. Var försiktig med vart du laddar ner ifrån

    Tyvärr leder piratkopierade filmer och program ofta till problem. Många crack-versioner av program kommer med oönskade tillägg som kan orsaka problem. Det bästa är att ladda ner program från ansedda och officiella webbplatser. Samma sak gäller för iOS och Android; ladda alltid ner från Appstore eller Google Play Store om möjligt.

    5. Installera ett antivirusprogram

    Om du inte redan har ett antivirusprogram bör du fundera på att skaffa det. Ett antivirusprogram kan upptäcka olika typer av hot på dina enheter och ta bort dem. Denna typen av säkerhetsprogram gör regelbundna skanningar på din enhet och rensar bort onödiga och skadliga filer. 

    Det bästa är självklart om de eventuellt skadliga filerna aldrig kommer in i din enhet från början, men ett antivirus program fungerar som ett sista lager av skydd som karantänar skadliga filer om de ändå har lyckats infiltrera enheten.

    Slutgiltiga tankar

    Med så mycket som en genomsnittlig svensk använder nätet borde de här tipsen vara en självklarhet. Om du inte redan surfar säkert är det dags att du ändrar på dina vanor. Genom att vidta försiktighetsåtgärder skyddar du dina enheter och din integritet online vilket kan spara dig själv mycket besvär i framtiden. 

    Säkra lösenord, försiktighet med vilka sidor du besöker och laddar ner filer från och lämplig användning av säkerhetsprogram är en bra början om du vill vara mer medveten om och försiktig med din integritet på nätet.

    Ingen vill vakna upp med ett hackat bankkonto eller en dator fylld av virus och låsta filer. Att ta de nödvändiga säkerhetsåtgärderna är helt klart värt det när du tänker på vad som är på spel – din integritet och säkerhet.