Musikmatchen

Mer minne, bättre hörlurar och snyggare spelargränssnitt. Vi testar de bästa musikmobilerna just nu. Fem nykomlingar får kämpa mot två gamla favoriter i månadens supertest.

Publicerad Uppdaterad

Apple Iphone 3G S

När det gäller musikfunktioner är både nya och gamla Iphone identiska, men 3G S-modellen bjuder på en del nyheter på andra områden, till exempel en bättre kamera. Iphone är på många sätt en utveckling av Apples musikspelare Ipod. Man kan säga att det är en Ipod Touch som fått telefon- och meddelandefunktioner. Iphone är en tunn mobil, men ansenlig till ytan. Det ger utrymme för en riktigt stor och bra skärm. Det som imponerar mest med skärmen är dock inte bildkvaliteten utan pekskärmsgränssnittet. Konkurrenterna börjar närma sig, men jag tycker fortfarande att Apple lyckats bäst. Det är både snabbt och snyggt. Det bara finns en vanlig knapp på framsidan - menyknappen nedanför skärmen. På sidan av mobilen finns knappar för volym och ett litet fysiskt reglage i metall som aktiverar tyst läge. Pekskärmen har multitouch som ger intuitiva kontroller för exempelvis zoomning i webbläsaren och kartprogrammet.

Iphone har varit svagare än konkurrenterna när det gäller att få olika saker i mobilen att samarbeta med varandra. Det har blivit betydligt bättre. Nu kan man köra vissa funktioner i bakgrunden och på ett elegant sätt klippa och klistra mellan till exempel webbläsaren och mejlprogrammet. Musikspelaren går liksom tidigare fint att köra i bakgrunden..

Allt från synkning till att söka efter låtar och bläddra bland album i mobilen fungerar snabbt och med stil. Det märks att Apple kan det här med musikspelare. Iphone har en accelerometer som vrider skärmbilden automatiskt och snabbt när man vänder på mobilen och en magnetkompass som vrider kartan rätt. Allt innehåll i Iphone hämtas från Itunes på datorn. Det går till exempel inte att skicka över en låt via bluetooth från en annan mobil. Däremot har mobilen fått stöd för såväl mms som trådlösa stereohörlurar i senaste programvaran. De medföljande hörlurarna håller god kvalitet - de håller inte ute omgivningen lika effektivt som ett par in-ear-lurar, men frekvensonfånget är stort och detaljerna i musiken går inte förlorade.

Skulle man vilja byta ut hörlurarna mot egna dito har Iphone standardkontakt och en bra utsignal - bruset är lågt och mobilen klarar att driva de flesta hörlurar. Iphones pekskärm är helt anpassad för att användas med fingrarna och det fungerar oväntat smidigt att mata in text. Mobilen har en ordlista som effektivt rättar feltryckningar och Iphone är en bra mejlmobil. Sms presenteras snyggt, men i övrigt är meddelandehanteringen begränsad och det finns inget riktigt filsystem i mobilen, så hanteringen av mejlbilagor är minst sagt bristfällig. Musikspelaren håller som sagt toppklass och Iphone 3G S har en bra kamera så länge man håller sig utomhus - belysning saknas. Sajter som Facebook har lanserat specialanpassade Iphoneversioner och applikationer för att ta emot innehåll, så Iphone har blivit bättre och bättre som bloggverktyg sedan lanseringen.

Plus: Snyggt och användarvänligt gränssnitt

Minus: Låst till operatör och Itunes. Begränsad multitasking.

LG Arena

Arena är LG:s försök att skapa en mobil som kan matcha Apples gränssnitt utan att tappa mark mot teknikspäckade konkurrenter som Nokia och Samsung. Resultatet är en mobil som på papperet har det mesta - inklusive multitouch-skärm. Skillnaden mot tidigare pekskärmsmobiler från LG är inte omvälvande, men responsen har blivit bättre och man kan zooma precis som på Iphone genom att använda två fingrar. Startskärmen består av en kub vars olika sidor har genvägar till program och funktioner. Här finns till exempel en förenklad version av musikspelaren, men också en mer användbar sida med genvägar till 9 favoritprogram. Kuben är snyggt animerad, men inte överdrivet användbar.

Den vanliga huvudmenyn är mycket Iphone-lik och LG har hämtat inspiration från Apple även i andra funktioner i mobilen - till exempel bildgalleriet och vissa vyer i musikspelaren. Små detaljer som textinmatningen och flytet i bildväxlingarna gör att jag föredrar gränssnittet i Iphone, men LG ligger inte långt efter. Arena bjuder också på många möjligheter som saknas i Iphone, till exempel javaprogram, multitasking, FM-radio och komplett bluetoothstöd.

Tyvärr är Arena behäftad med sina egna märkliga begränsningar. Trots att mobilen har massor av minne går det inte att skicka eller ta emot mejlbilagor större än 1 megabyte. Bilderna från kameran kan lätt bli större än så. Videospelaren har inte stöd för alla vanliga mobilformat och kan inte spela strömmande video över wlan. Listan kan göras längre, men det verkar lite som att LG lagt ned mer energi på att stoppa in så mycket teknik som möjligt än på att göra den användbar. Musikspelaren och FM-radion är däremot riktigt bra. Arena har en inbyggd FM-sändare - praktiskt om man vill lyssna på musik i bilen och aux-ingång saknas. Musikspelaren är inte en Iphone-kopia i samma utsträckning som andra delar av mobilen, utan står på egna ben och kan det mesta när det gäller spellistor och sökfunktioner. Inställningsmöjligheterna när det gäller ljudet är omfattande och LG Arena använder teknik från Dolby för detta. Hörlurarna är av in-eartyp och ger ett betydligt större bidrag till musikupplevelsen än Dolby-effekterna.

Plus: Hög kvalitetskänsla. Mängder av finesser.

Minus: Konstiga begränsningar

Nokia 5630 XpressMusic

5630 bygger vidare på förra årets musikmobiler 5310 och 5320. Mobilen är ganska tunn med sina 12 millimeter och har den senaste versionen av S60 för mobiler med vanlig knappsats. Det har dykt upp ett par nyheter i gränssnittet. Startskärmen har fått en länk till telefonboken med möjlighet att lägga till genvägar för de viktigaste kontakterna. Varje startskärmskontakt går att koppla till en rss-länk - till exempel personens blogg. Alla händelser i samtalslistorna kopplade till kontakten är snyggt samlade och det finns också, som på mobilerna i E-serien, genvägar till att skapa meddelanden och ringa samtal. En uppgradering till 5630 från någon annan S60-mobil ger inga nya funktioner i musikspelaren, men 5630 är en av de smidigaste mobilerna från Nokia som har både wlan och rds-radio. Det innebär att man kan lyssna på musik från FM-radio eller från minneskortet, men också ladda ned poddradioprogram gratis över wlan eller lyssna på strömmade Shoutcast-kanaler via webbradioprogrammet i mobilen. Musikspelaren går att styra med rösten - ungefär på samma sätt som röstuppringning. Funktionen har bra träffsäkerhet - åtminstone med låtar med svenska och engelska titlar. Det är bara att säga namnet på låten, spellistan eller artisten för att söka i musikbiblioteket.

Ovi-sajten tar mer plats än i tidigare mobiler. Synkronisering, backupfunktionerna och Ovi-chatten går att komma åt direkt från gränssnittet. Via chatten når man andra användare på Ovi och på Google Talk, men inte på större tjänster som Facebook eller Live Messenger. Nokia 5630 är blixtrande snabb och fungerar smidigt även när många program är igång samtidigt. Mobilens headset har musikfjärrkontroll och både fjärrkontroll- och mikrofondelen av headsetsladden liksom själva mobilen har 3,5-millimetersjack. Som vanligt skickar Nokia med tråkiga lurar, så en uppgradering rekommenderas varmt.

Plus: Snabb. Smidigt format.

Minus: Hörlurarna. Ingen GPS.

Nokia 5800 XpressMusic

Nokia får fortfarande betraktas som nykomlingar när det gäller pekskärmsmobiler. Trots det har man lyckats ganska väl med 5800-modellen liksom den mer avancerade Nokia N97. Jämfört med Windows Mobile, eller det äldre pekskärmsgränssnittet för Symbian - UIQ - fungerar Nokia 5800 bra att använda utan penna. Knappar och reglage är tillräckligt stora för att gå att trycka på med fingrarna. Skulle man föredra penna finns möjligheten - skärmen använder resistiv teknik och fungerar med såväl pennor som fingrar och handskar. Det finns flera olika alternativ för textinmatningen - sifferknappar med T9, ett stort tangentbord som täcker nästan hela skärmen, ett minitangentbord och handstilstolkning. Minitangentbordet och handskrift fungerar bäst med pennan. Nokia 5800 är ganska smal och fungerar hyfsat att använda med en hand - något som kan vara svårt med den breda Iphone. När det gäller gränssnitt och kvalitetskänsla har dock Apple ett stort försprång.

Musikspelaren bygger vidare på S60-spelaren från N-serien och andra Nokiasmartphones, men är anpassad för pekskärmen. Det finns inga speciella musikknappar på mobilen, men headsetsladden har en fjärrkontroll där man kan starta spelaren, ändra volym och byta låt. Fjärrkontrollen innehåller även mikrofon och en 3,5-millimeterskontakt. Nya hörlurar rekommenderas varmt - snäckorna som Nokia skickar med imponerar varken när det gäller ljudkvalitet eller passform. Sökfunktionerna och gränssnittet för att skapa spellistor är välgjorda, men när det gäller visuellt godis ligger Nokias musikspelare fortfarande efter märken som Sony Ericsson, LG och inte minst Apple. Radion har rds och Nokias podcastingprogram är riktigt bra med inbyggd katalog och möjlighet att ladda ned episoder direkt till mobilen över wlan eller mobilnätet.

Kameran överraskar positivt. Upplösningen stannar på 3 megapixel, men autofokus, makroläge och fotolampor med bra effekt gör att bildkvaliteten ofta blir riktigt bra. Bilderna geotaggas med den inbyggda gps:en och det är enkelt att skicka bilderna via mejl eller ladda upp dem till en blogg med "Dela Online"-funktionen.

Plus: Enkel att använda.

Minus: Hörlurarna platsar inte i prisklassen

Samsung Beat DJ

Beat DJ har en udda form med halvcirkelformade kanter. Det skapar associationer till skivtallrikar, men också till den uppmärksammade mp3-spelaren Tonium Pacemaker. Både Pacemaker och Beat DJ utlovar DJ-funktioner, men i Samsungs fall handlar det mest om en kul finess som kan skapa scratchliknande ljudeffekter. Det finns också ett antal olika filter som ger effekter som eko och fasvridning. Responsen i Samsungs pekskärm räcker inte för att kunna manipulera musiken med någon större precision, men det är fullt möjligt att till efter en stunds träning fixa en egen ringsignal utifrån en låt i musikbiblioteket. Om man är ute efter möjligheten att mixa musiken till festen på ett mer avancerat sätt än en vanlig spellista är fortfarande Pacemaker ett av de få riktigt portabla alternativen.

Upplägget att det finns två musikspelare - en med och en utan DJ-effekterna - är lite märkligt, men annars finns alla funktioner som behövs. För att bläddra i långa listor sveper man med fingret i en cirkelrörelse. Det fungerar, men responsen i pekskärmen är inte hundraprocentlig, så bläddringen går ganska trögt. Funktioner som meddelandehantering, webb och mejl begränsas av att mobilen saknar de smarta inmatningsmöjligheter som finns på Iphone, Android, LG Arena eller på S60-mobiler med pekskärm. Skärmtangentbordet är en vanlig knappsats med T9 som fyller upp stora delar av skärmen och gör att man tappar lite av överblicken. Kameran placerar sig prestandamässigt strax under de övriga autofokusmobilerna, men kvaliteten är ändå ett stort lyft jämfört med en mobil utan autofokus och belysning. Beat DJ har bra kopplingar till bloggsajter, så det är enkelt att använda bilderna från kameran. Den begränsade skärmytan - 2,8 tum är ganska lite för en skärm med widescreen-proportioner - sänker upplevelsen en aning för andra funktioner än musik och telefoni. Hörlurarna som är av in-eartyp och låter alldeles utmärkt, men utsignalen från Beat DJ är betydligt svagare än hos konkurrenterna, så det är inte säkert att den orkar driva alla typer av hörlurar.

Plus: Skarp skärm

Minus: Långsam respons. Krånglig textinmatning.

Sony Ericsson W508

Sony Ericsson har Walkmanmobiler i alla prisklasser och du får två W508 till priset av en LG Arena eller en Sony Ericsson W995. När det gäller musikfunktionerna är det väldigt lite man tvingas kompromissa bort. Rds-radio finns. Flashmenyer och avancerad Walkmanspelare likaså. Spelaren är hämtad från förra årets toppmodell W902 och har alla grafiska effekter och kompletta sökfunktioner inklusive SensMe. Mobilen är vikbar och har en liten monokrom skärm på utsidan som visar det viktigaste - till exempel batterinivå och nummerpresentation. Den förra vikbara modellen i Walkman-serien var W980 - en mobil med 8 Gbyte inbyggt minne. W508 har minneskortplats istället och levereras med 1 Gbyte. Lite mer hade inte skadat.

Designen känns igen från W980, men lyckligtvis har Sony Ericsson tonat ned alla blinkande ljuseffekter som fanns hos föregångaren. Kameran saknar autofokus och man får klara sig utan gps och wlan. Ganska väntat på en mobil i den här prisklassen. Däremot hade jag hoppats hitta Sony Ericssons in-earlurar i kartongen. Några sådana fanns inte, utan man får nöja sig med ett par vanliga snäckor av den tråkiga typ som Nokia envisas med att inkludera. Som tur är går det fint att ansluta egna lurar via standardkontakten på headsetsladden. W508 levereras med pc-programvara och har stöd för flera olika usb-lägen. I masslagringsläge visas den som ett vanligt usb-minne, men det finns även ett mediaspelarläge och naturligtvis även pc-suiteläge för synkning med Outlook och Sony Ericssons övriga program. Telefonifunktionerna är riktigt bra och Sony Ericsson har dragit ifrån Nokia när det gäller att presentera meddelanden snyggt. Som tidigare finns stöd för smileys och det går att visa meddelandena i trådad form så att man lätt kan följa konversationerna.

Plus: Kvalitetskänslan

Minus: Skärmen. Kameran.

Sony Ericsson W995

Skjutbara mobiler börjar bli lite mer ovanliga, men Sony Ericsson har fått till en ganska lyckad modell med W995. Kvalitetskänslan är hög och kan definitivt mäta sig skjutbara favoriter som Samsung Soul. Skärmen är stor, skjutmekanismen känns som den skall, knapparna är bra och många yttre delar på mobilen är tillverkade i metall. På baksidan finns en lite bygel som kan fällas ut - ungefär som ett cykelstöd. Den gör det möjligt att ställa mobilen på ett bord i lagom vinkel för att kunna läsa skärmen. Sifferknappsatsen har bra storlek, men knapparna har kort slaglängd och är inte helt bekväm att använda. Menysystemet är uppbyggt i flash och är fyllt till bredden med snygga animationer. Mobilen är tillräckligt snabb för att klara att visa allt utan fördröjningar, men utan pekskärm blir det aldrig riktigt lika häftigt som en Iphone. W995 är inte bara en musikmobil - den har en bra kamera också. Upplösningen är hela 8 megapixel. Optiken och den minimala bildsensorn sätter gränser som gör att skillnaden mot en 5-megapixelmobil är försumbar, men W995 är utan tvekan en bra kameramobil. Autofokus och belysning finns, men högre videoupplösning och ett linsskydd hade inte skadat. W995 har stöd för dlna och klarar att samarbeta med annan elektronik i hemmet. När mobilen är uppkopplad i samma nätverk som exempelvis en kompatibel dvd-spelare och en nätverkshårddisk är det möjligt att visa innehåll från mobilen på teven eller bläddra fram och lyssna på musik från hårddisken i mobilen. Varken sladdar, program eller drivrutiner behövs.

Mobilens teman är byggda i flash, så det blir verkligen skillnad på utseendet när man växlar mellan olika teman. Nytt är att även Walkmanspelaren har stöd för teman. Walkman Player 4.0 har naturligtvis kvar det tydliga gränssnittet med bra flyt och snygga animationer. Sök- och spellistefunktionerna är omfattande och Sony Ericssons egna finesser - SensMe och Shake Control - finns på plats. SensMe klassar all musik efter tempo och stämning så att man snabbt kan trycka fram en gladare eller snabbare låt . Det förutsätter dock taggning i Sony Ericssons musikhanterare på datorn. Mobilen levereras med Sony Ericssons lite exklusivare in-earlurar med aktiv brusreducering. Brusreduceringen imponerar inte, men i övrigt är det bra hörlurar. Jag saknar dock möjligheten att styra musikspelaren från headsetsladden.

Plus: Kvalitetskänslan. Kameran.

Minus: Ingen musikfjärrkontroll

Minne och filformat

Taket för de båda mineskortsformaten microSD- och m2 är just nu 16 GByte, men 32 är på gång. För högsta kapacitet är man hänvisad till mobiler med stort, inbyggt minne - till exempel Iphone 3G S eller Nokia N97. LG Arena har ett inbyggt minne på 8 Gbyte, så med ett kort på 16 Gbyte kommer man upp i 24 Gbyte - en betydande mängd musik. Nokia och LG har minneskortplats även i sina mobiler med inbyggt minne och Apple är ganska ensamma om att bygga mobiler utan kortplats. Samsung BeatDJ levereras utan minneskort eller stort inbyggt minne, men annars kommer mobilerna med en kapacitet från 1 Gbyte upp till 8 Gbyte. Det innebär i praktiken ungefär mellan 250 - 2000 låtar. MicroSD-korten dominerar marknaden sedan några år tillbaka, men Sony Ericsson håller fast vid sin egen korttyp Memory Stick Micro (m2). Memory Stick Micro-korten är ungefär 50 % dyrare än ett microSD-kort i motsvarande storlek.

När det gäller filformat klarar samtliga mobiler såväl mp3 som de olika aac-varianterna och de okomprimerade wav-formatet. Vill man ha stöd för mer exotiska filtyper - till exempel det komprimerade, men förlustfria formatet flac fungerar Nokias S60-mobiler och Iphone bäst. De kan lära sig att spela upp nya format genom tilläggsprogram. Flac-formatet börjar dyka upp i många musikbutiker, speciellt de som är inriktade på artister utanför de stora skivbolagen, och det florerar fortfarande ett antal olika typer av kopieringsskydd, så en musikmobil med smartphonesystem är säkraste köpet om man vill kunna spela upp allt. Nokia 5800 tar hem förstaplatsen i kategorin tillsammans med LG Arena - mobilerna levereras med mycket minne och går att expandera med minneskort. LG Arena med kombinationen av minneskort och inbyggt minne har möjlighet till störst kapacitet mest medan Nokia 5800 har ett operativsystem som kan lära sig att spela nya format.

Vinnare: LG Arena och Nokia 5800

Spelaren

Samsungs spelare med virtuellt scratchhjul och effekter är testets mest udda inslag. En kul idé, men i praktiken tröttnar man ganska snabbt. Speciellt om man någon gång manövrerat en Technics SL-1210 och vet hur det känns att spela riktig vinyl. Annars har spelaren ett trevligt utseende och alla viktiga funktioner. Det är dock ganska krångligt att växla från uppspelningsläget till spellistor och sökfunktioner och därtill är textinmatningen ganska bökig. Nokias och LG:s spelare är inte lika grafiskt påkostade som Iphone- eller walkmanspelaren, men har det mesta man kan önska sig när det gäller funktioner. LG har två olika varianter av spelaren. Via kubgränssnittet kommer man åt en förenklad variant medan den fullständiga versionen finns på huvudmenyn. Utöver vanliga equalizerkurvor har LG Arena ett ljudförbättrande filter från Dolby. Visst, det låter lite annorlunda, men att lägga några extra hundralappar på hörlurarna är det enda som hjälper om man verkligen vill förbättra ljudet.

Nokia utmärker sig med sina förträffliga extraprogram för podcasting och webbradio. Både 5800 och 5630 kan ladda ned program direkt till mobilen - antingen över wlan eller över mobilnätet. Paketpris på data är naturligtvis att föredra i det sistnämnda fallet. Webbradioprogrammet spelar Shoutcast-kanaler och har en bra sökfunktion. Däremot verkar det som att kanalerna byter adress emellanåt, vilket resulterar i att bokmärkena slutar fungera. Men det löses enkelt genom en ny sökning. Walkmanspelaren har nu nått fram till fjärde generationen - den återfinns i W995. W508 har tredje generationen av spelaren. I stort innehåller de samma funktioner, med tillägget att version 4 har fått stöd för teman. Givetvis finns den unika SensMe där alla låtar taggas med poäng för tempo och humör innan de tankas över till mobilen. Låtarna placerar ut på en karta och man kan enkelt sätta ihop en spellista genom att markera en position på kartan och ange hur mycket låtarna får avvika från önskat humör och tempo för att inkluderas i listan. Accelerometrarna i W508 och W995 gör det möjligt att använda så kallad "Shake Control". Den medger att man exempelvis tar fram en slumpmässig spellista genom att skaka mobilen eller ändrar volym genom att luta densamma. Jag tycker fortfarande den vanliga knappsatsen fungerar mycket bättre för att styra spelaren, men funktionen har faktiskt en trogen användarkrets.

Sony Ericsson har som sagt utvecklat sin spelare ytterligare, men Iphone ligger fortfarande steget före. Varje ikon och lista i menyerna är snyggt animerad - ofta dessutom på ett sätt som tillför information eller gör det enklare att se att mobilen uppfattat kommandot. Iphone är tillräckligt kraftfull för att klara av gränssnittet utan att det blir segt eller svårjobbat. Nackdelen med spelaren är att den bara kan hantera musik som hämtas via Itunes. Att ladda över en låt från en annan mobil via bluetooth går inte. Sedan Iphone fick stöd för A2DP är den stora, kvarvarande bristen att mobilen saknar FM-radio. Låter man FM-radion väga tungt i bedömningen kan Nokia 5800, Sony Ericsson W995 eller LG Arena vara bra val, men annars behåller Iphone förstaplatsen när det gäller musikspelaren.

Vinnare: Apple Iphone 3G S

Ljud

Sony Ericsson W508 är den enda mobilen i testet som inte har 3,5-millimetersuttag direkt på mobilen. Standardkontakten hittar vi istället på headsetsladden, men kontakt på mobilen är en fördel om man vill använda hörlurar med full längd på sladden. W995 är Sony Ericssons första Walkmanmobil med standardkontakt, men specialkontakten finns kvar och det är där man kopplar in de medföljande hörlurarna. Hörlurarna till W995 är av in-eartyp och har aktiv brusreducering. Det sitter alltså en mikrofon på hörlurarna som fångar upp omgivningens ljud och dämpar det genom att spela upp en speglad singal tillsammans med musiken i hörlurarna. Funktionen tar bort skärpan i exempelvis bakgrundsljudet i ett flygplan och gör det lite svagare och mjukare, men samtidigt ökar signalbruset och musiken tappar lite detaljer i diskanten. Hörlurarna är ganska bra på att stänga ute ljudet genom sin passform, så jag föredrar att ha den aktiva brusreduceringen avstängd. I övrigt låter hörlurarna minst lika bra som tidigare Walkmanlurar. W508 har standardkontakten på headsetsladden och levereras med vanliga snäckor.

Nokias mobiler levereras i vanlig ordning med enkla, skumgummiklädda snäckor som varken imponerar när det gäller passform eller ljudåtergivning. Ljudet är totalt sett ganska svagt och basen lyser med sin frånvaro. Headsetsladden har en musikfjärrkontroll där man kan byta låt, pausa musiken och ändra volym. Fjärrkontrollen har också svarsknapp och en 3,5-millimeterskontakt, så man kan koppla in egna hörlurar utan att förlora möjligheten att styra musikspelaren. Samsung Beat DJ och LG Arena levereras med in-earlurar av medelgod kvalitet. Ljudet är inte riktigt lika detaljrikt som i hörlurarna som medföljer Sony Ericsson W995. Precis som de flesta andra in-earlurar har hörlurarna från LG och Samsung lite för mycket bas och diskant i förhållande till mellanregistret, men man får vara ganska kräsen för att känna sig tvingad att byta ut dem. Iphone-lurarna är inte av in-eartyp, men har ändå bra ljud över hela registret även om basen är lite svagare än i en hörlur som blockerar hörselgången helt. Kvalitetskänslan är också bättre än i Nokias hörlurar eller snäckorna som levereras med Sony Ericsson W508.

När det gäller utsignalen är det två mobiler som sticker ut. Iphone klarar att leverera en förhållandevis kraftig signal vilket gör det möjligt att driva fler olika typer av hörlurar. Motsatt så är Samsung BeatDJ betydligt svagare än genomsnittet och kräver därför lättdrivna hörlurar. Mätningarna visar också att BeatDJ brusar en hel del, men inte så mycket att det är störande i normal miljö med de medföljande hörlurarna. Samsung har brukat utmärka sig med en bra och stark utsignal, så det är trist att man missat på den punkten i en mobil med så tydligt musikfokus som BeatDJ.

Vinnare: Apple Iphone

Datorkoppling

USB är oslagbart när det gäller att snabbt fylla mobilen med musik. Tidiga Ipods använde ofta firewire - en i vissa fall ännu snabbare anslutning - men sedan ett antal år tillbaka är det usb som gäller även i Applevärlden. Sony Ericsson, Apple och Samsung använder egna kontakter på mobilsidan, så det krävs specialkablar för deras mobiler. Nokia och LG använder standardkontakterna microusb respektive miniusb. Masslagringsläget - "USB Mass Storage Device" - gör att de flesta mobiler går att ansluta som vilket usb-minne som helst. Det är gör att man slipper att installera drivrutiner och specialprogram. Med Iphone finns inte den möjligheten - man är helt hänvisad till Itunes. Eftersom Iphone har ett fast, inbyggt minne går det inte heller att plocka ut minneskortet och använda en separat läsare.

Som musikhanteringsprogram är Itunes riktigt bra. Varken Nokia eller Sony Ericsson har lyckats göra det lika smidigt att köpa musik, hantera den egna samlingen och synka med mobilen. Både Nokia och Sony Ericsson satsar dock mycket på sina musikbutiker, men det fattas en del innan de är lika användarvänliga. Nackdelen med Itunes är att Windowsversionen är ganska prestandakrävande - ett problem som inte yttrar sig lika tydligt på Mac. Sett till utbud är Sony Ericssons musikbutik fortfarande favoriten. Mycket musik finns i vanligt mp3-format och det framgår tydligt vilka låtar som är kopieringsskyddade och vilka som inte är det. Iphone har utan tvekan mest kompletta och användarvänliga datorprogrammet, men det är en betydande nackdel att mobilen varken går att ansluta till en dator utan drivrutin eller kan ta emot låtar över bluetooth. En svaghet från gamla Iphone-programvaran har Apple däremot lyckats bli kvitt - mobilen fungerar numera även som modem för mobilt bredband och vinner kategorin med minsta möjliga marginal.

Vinnare: Apple Iphone 3G S

_image_

Format

Startfältet innehåller representanter för de flesta former vi hittar på mobilmarknaden idag. Iphone, LG Arena, Samsung BeatDJ och Nokia 5800 är pekskärmsmobiler, men de fyra tillverkarna har valt lite olika designspår. Iphone har ett brett och tunt format - en ganska handdatorliknande mobil. Kvalitetskänslan är hög med detaljer i metall och en form som både är stilren och lätt att känna igen. LG Arena känns också den mycket välbyggd, men designen har inte lika hög särskiljningsförmåga. Om jag inte såg LG-loggan och kände till modellen skulle jag lätt kunna gissa att mobilen kom från Nokia, HTC eller Sony Ericsson. Samsung Beat DJ har den mest okonventionella formen med sina rundade kanter. Mobilen känns lite plastig och ett lager gummilack eller lite mer metall hade inte skadat. Detsamma gäller Nokia 5800 - även den känns en aning plastig för att vara en high-end-produkt. Däremot har 5800 ett bra format - mobilen är ganska smal och kan enkelt hanteras med en hand. Något som ofta är klurigt när det handlar om pekskärmsmobiler.

Sony Ericssons mobiler i testet känns betydligt mer välbyggda än förra årets modeller. Skjut- och vikmekanismerna har befriats från gnissel och glapp och mobilerna har båda bra knappsatser och material med hög finish. Mobilerna är också tunna i förhållande till hur hopfällbara lurar brukar se ut. W995 är 15 mm tjock medan skjutmåttet stannar på 14 mm för W508. Nokia 5630 är tillsammans med LG Arena de tunnaste mobilerna i testet. 5630 är byggd i samma blanka plast som storebror 5800 och andas inte direkt exklusivitet, men formatet är utan tvekan fickvänligt, speciellt med tanke på mobilens prestanda. Sony Ericsson W995 tar hem kategorin tack vare fin mekanik, bra material och smidiga mått.

Vinnare: Sony Ericsson W995

_image_

Övrigt

Bra ljudkvalitet och smarta musikfunktioner är det som ger högst betygsutdelning i det här testet, men man använder naturligtvis även en musikmobil för andra ändamål. Sony Ericsson. LG och inte minst Samsung har tagit upp kampen med Nokias N-serie när det gäller att bygga musikmobiler där man slipper välja bort viktiga funktioner som autofokuskamera och gps. Med 3G S-modellen är även Apple med på banan med bra musikspelare och hyfsad kamera i samma lur. Sony Ericsson W995 har testets vassaste kamera med hela 8 megapixel. LG Arena och Nokia 5800 har lägre upplösning i sina kameror, men det är fortfarande bra autofokuskameror som även klarar att ta vettiga inomhusbilder när avståndet inte är för stort. Nokia 5630 och Sony Ericsson W508 har en lite enklare fixfokuskamera. Gps hittar vi i såväl Iphone som LG Arena, Nokia 5800, Beat DJ och Sony Ericsson W995.

Nokia 5800 fungerar bäst bland de testade lurarna som navigator tack vare ett bra programutbud och stor skärm, men Iphone avancerar snabbt med de nyligen lanserade programmen från Navigon och Tomtom. Nokia-mobilerna liksom Gps-funktionen är betydligt mer användbar i 5800 tack vare Nokia Maps och det faktum att mobilen inte är lika låst till av tillverkaren godkända program. Samsungs BeatDJ har en högupplöst OLED-skärm med skarpa färger, men den är i minsta laget för att kunna presentera mejl och webb på ett bra sätt. Inmatning sker med ett T9-tangentbord, men den tar upp en stor del av skärmen, så Iphone och Nokia 5800 fungerar bättre för mejl- och meddelandehantering. Inte heller LG Arena är någon höjdare för webbsurf, men här handlar det mer om gränssnitt och prestanda än om skärmens storlek. Apples och Nokias webbläsare är däremot bra och bygger delvis på samma teknik i form av Webkit. Iphone blir favoriten tack vare att den ritar upp sidorna riktigt snabbt och har lite bättre stöd för dynamisk HTML och Ajax. Webbläsarna i Sony Ericssons mobiler är ungefär likvärdiga med Nokias webbläsare i 5630. Nokiamobilen är en aning snabbare medan Sony Ericsson har en bättre koppling till rss-läsaren.

LG Arena är fylld med spännande teknik, men det är inte allt som går att använda på ett bra sätt. Mobilen har till exempel inbyggd gps, men levereras utan kartprogam. Nokia 5800 får högst betyg - den har ett bra innehåll med gps, wlan, och hyfsad kamera. Sony Ericsson W995 och LG Arena har vassare specifikationer på vissa områden, men S60-systemets programutbud gör att tekniken är mer användbar i 5800.

Vinnare: Nokia 5800

_image_

Vinnaren - Apple Iphone 3G S

Med programvaran i version 3 har Apple fått ordning på de riktigt störande bristerna - till exempel att mobilen saknade mms, inte hade någon urklippsfunktion och inte gick att använda som modem. Konkurrenterna är fortfarande bättre på att följa standarder och på att köra flera program samtidigt, men Iphone erbjuder en unikt bra användarupplevelse. Musikspelaren håller toppklass både när det gäller ljudkvalitet och gränssnitt.

Apple Iphone 3G S

TypTurbo-3G med edge och fyrband

Vikt (g)135

Mått (mm)115,5 x 62,1 x 12,3

Taltid (h)10

Standbytid (h)300

SkärmTFT 320 x 480 pixel 16 miljoner färger

DatoranslutningUSB-kabel

Filformat musikmp3, mp4, aac, eaac+, wav

Minne16 Gbyte inbyggt

Minneskortnej

FM-radioNej

Stereo-bluetoothJa

Hörlurskontakt3,5 mm

Kamera3 megapixel med autofokus

Övrigtgps, wlan, accelerometer, pekskärm

Pris 7 000 kr

Betyg:

Minne och filformat:4

Spelaren:5

Ljud:4

Datorkoppling:5

Format:4

Övrigt:4

Totalbetyg: 26

LG Arena

TypTurbo-3G med edge och fyrband

Vikt (g)105

Mått (mm)105,9 x 55,3 x 12

Taltid (h)5h 50 min

Standbytid (h)300

SkärmTFT 480 x 800 pixel 16 miljoner färger

DatoranslutningMini-USB

Filformat musikmp3, mp4, aac, eaac+, wma, wav

Minne8 Gbyte inbyggt

MinneskortmicroSD

FM-radioJa, RDS

Stereo-bluetoothJa

Hörlurskontakt3,5 mm

Kamera5 megapixel med autofokus och belysning

ÖvrigtAccelerometer, gps, pekskärm, DivX-spelare, wlan

Pris 4 500 kr

Betyg:

Minne och filformat:5

Spelaren:4

Ljud:3

Datorkoppling:3

Format:3

Övrigt:3

Totalbetyg: 21

Nokia 5630

TypTurbo-3G med edge och fyrband

Vikt (g)83

Mått (mm)112 x 46 x 12

Taltid (h)7

Standbytid (h)400

SkärmTFT 320 x 240 pixel 16 miljoner färger

DatoranslutningMicro-USB

Filformat musikmp3, mp4, aac, eaac+, wma, wav

Minne4 Gbyte

MinneskortmicroSD

FM-radioJa, RDS

Stereo-bluetoothJa

Hörlurskontakt3,5 mm

Kamera3 megapixel med belysning

ÖvrigtS60 3.2 OS, wlan

Pris2 500 kr

Betyg:

Minne och filformat:3

Spelaren:4

Ljud:3

Datorkoppling:4

Format:4

Övrigt:3

Totalbetyg: 21

Nokia 5800

Typ3G med edge och fyrband

Vikt (g)109

Mått (mm)111 x 51,7 x 15,5

Taltid (h)5

Standbytid (h)400

SkärmTFT 640 x 360 pixel 16 miljoner färger

DatoranslutningMicro-USB

Filformat musikmp3, mp4, aac, eaac+, wma, wav

Minne8 Gbyte

MinneskortmicroSD

FM-radioJa, RDS

Stereo-bluetoothJa

Hörlurskontakt3,5 mm

Kamera3,15 megapixel med autofokus och belysning

ÖvrigtS60 5th edition OS, wlan, gps, pekskärm

Pris3 200 kr

Betyg:

Minne och filformat:5

Spelaren:4

Ljud:3

Datorkoppling:4

Format:4

Övrigt:5

Totalbetyg: 25

Samsung BeatDJ

TypTurbo-3G med edge och trippelband

Vikt (g)100

Mått (mm)112 x 51 x 13,9

Taltid (h)3h 20 min

Standbytid (h)400

SkärmOLED 400 x 240 pixel 16 miljoner färger

DatoranslutningUSB-kabel

Filformat musikmp3, mp4, aac, eaac+, wma, wav

MinneSäljs utan minneskort

MinneskortmicroSD

FM-radioJa, RDS

Stereo-bluetoothJa

Hörlurskontakt3,5 mm

Kamera3,15 megapixel med autofokus och belysning

ÖvrigtLjudeffekter, accelerometer, pekskärm, DivX-spelare

Pris2 200 kr

Betyg:

Minne och filformat:3

Spelaren:3

Ljud:3

Datorkoppling:3

Format:3

Övrigt:3

Totalbetyg: 18

Sony Ericsson W508

TypTurbo-3G med edge och trippelband

Vikt (g)98

Mått (mm)93,5 x 50 x 14

Taltid (h)10

Standbytid (h)400

SkärmTFT 320 x 240 pixel 256000 färger. Yttre 36 x 128 pixel.

DatoranslutningUSB-kabel

Filformat musikamr, mp3, aac, eaac+, midi, wav, Real Audio, Windows Media

Minne1 Gbyte

Minneskortm2

FM-radioJa, RDS

Stereo-bluetoothJa

Hörlurskontakt3,5 mm på sladd

Kamera3,15 megapixel

ÖvrigtTrackID, accelerometer

Pris2 300 kr

Betyg:

Minne och filformat:3

Spelaren:4

Ljud:3

Datorkoppling:4

Format:3

Övrigt:2

Totalbetyg: 19

Sony Ericsson W995

TypTurbo-3G med edge och fyrband

Vikt (g)113

Mått (mm)97 x 49 x 15

Taltid (h)9

Standbytid (h)370

SkärmTFT 320 x 240 pixel 256000 färger

DatoranslutningUSB-kabel

Filformat musikamr, mp3, aac, eaac+, midi, wav, Real Audio, Windows Media

Minne8 Gbyte

Minneskortm2

FM-radioJa, RDS

Stereo-bluetoothJa

Hörlurskontakt3,5 mm

Kamera8 megapixel med autofokus och belysning

ÖvrigtTrackID, SensMe, accelerometer, GPS, wlan, dlna

Pris5 000 kr

Betyg:

Minne och filformat:4

Spelaren:4

Ljud:4

Datorkoppling:4

Format:5

Övrigt:4

Totalbetyg: 25

&betyg>

För att testa ljudkvaliteten har vi spelat upp en identisk fil med toner och brus i varje mobil. Ljudet från mobilens hörlursutgång har vi fångat upp i en dator via ett högkvalitativt ljudkort för att få ett mått på hur starkt ljud mobilen levererar och hur mycket brus mobilens förstärkare lägger till.

Grafiken visar frekvens i hertz på den vertikala axeln och tid på den horisontella. Först kommer så kallat skärt brus följt av fyra olika testtoner. Första tonen är fyrkantsvåg med övertoner medan de tre sista är sinusvågor mellan 100 och 17000 hertz. Svart färg innebär tystnad - sedan representeras ljudstyrkan av regnbågens färger där violett är svagast och rött är starkast. Tydliga mörka mellanrum mellan testtonerna indikerar lågt brus.

Apple Iphone 3GS

Nivå-3,96

Brus-81,75

LG Arena

Nivå-14,18

Brus-77,64

Nokia 5630

Nivå-13,07

Brus-78,09

Nokia 5800

Nivå-12,01

Brus-79,3

Samsung Beat DJ

Nivå-29,5

Brus-53,3

Sony Ericsson W508

Nivå-12,33

Brus-77,83

Sony Ericsson W995

Nivå-12,32

Brus-78,9