Nästan Google tv
Test: Rikomagic MK802 II
En pytteliten Androiddator som kopplas in direkt i en HDMI-port, kan det vara något istället för Google TV? Vi har kikat närmare.
Datorer med Android har börjat dyka upp lite varstans numera. Gemensamt för de flesta av dem är att de är ruggigt små och förhållandevis billiga. Rikomagic MK802 II följer den mallen fint, då den är ungefär dubbelt så stor som ett vanligt usb-minne och landar på en prislapp strax under tusenlappen. Datorn i fråga petas in i ett ledigt hdmi-uttag på din teve och tar ström via en vanlig usb-sladd. Utöver strömporten finns det även ett extra usb-uttag och plats för ett mikro-sd-kort på stickan. I förpackningen följer det med en kortare förlängningskabel för hdmi om du skulle ha trångt bakom din teve.
Att styra det hela är sedan lite upp till dig och dina preferenser. Manualen tipsar om styrning med din vanliga fjärrkontroll via cec-standarden, något vi dock aldrig fick att fungera. Att peta in mus och tangentbord är däremot inga problem, även om det blir något yxigt att styra det hela på det sättet. Ett lite smidigare alternativ är att använda en Androidtelefon och styra datorn via den. Vi testade Droidmote, som med både sändar- och mottagar-app gick på drygt 17 kronor och gjorde användandet något smidigare, även om du får ungefär samma funktionalitet som med en vanlig kombination av mus och tangentbord.
Avskalad mediaspelare
Enheten i sig kör Android 4.04, något som kanske inte direkt ser bländande vackert ut på en stor teve. Men om du vill kan du alltid installera något annat skal eller någon mediaspelarapp i stil med Plex för att snygga till det hela. I övrigt har du tillgång till hela Google Play, så att du kan tanka ner de appar som passar ditt system och dina behov. Just tillgången till en "riktig" app-affär känns riktigt skönt då vi alldeles för många gånger fått stå ut med suspekta kinesiska affärer med uselt utbud. Skumt nog tillåts vi däremot inte installera webbläsaren Chrome på maskinen, men det känns som en mindre detalj i sammanhanget. Lite surare är att Netflix aldrig ens vill starta på maskinen, en tjänst som annars hade passat bra till datorn. Båda går att lösa med lite hjälp från Rikomagics forum, men det är inte riktigt det enklaste att få igång.
Den medföljande appen för att spela videofiler sköter sig riktigt bra sett till vilka format den klarar av att spela upp, men som med allt annat till den här enheten är det mer upp till dig själv vad du vill installera för spelare. Appen för videouppspelning är för övrigt den enda appen, tillsammans med en filhanterare, som finns förinstallerad.
En liten detalj som dyker upp lite överallt är grafiken som inte verkar vilja fungera. Det dyker inte upp i några kritiska moment som vi sett hittills. Det visar sig istället just över Playloggan i Google Play, som skyms av ett litet moln av svarta pixlar. På samma sätt får muspekaren ett litet svart pixelmoln runt sig när du spelar video. Inget allvarligt, men något udda.
Klen
Prislappen talar egentligen sitt tydliga språk när det kommer till prestandan hos Rikomagic. I samtliga prestandatester vi utsätter den för placerar den sig ungefär på samma nivå som fjolårets lite billigare mellanklassmodeller. För surf, strömmad film och musik spelar det däremot ingen större roll, utan hårdvaran får allt att flyta någorlunda bra i de flesta lägen. Videofiler är det däremot inte riktigt lika roligt med. Inte alltför tunga filmer eller fil-mer utan hd-upplösning går utmärkt, men den förinstallerade videospelaren smålaggar en smula vid uppspelning av 720p-material och blir ytterligare lite värre med 1080p-filmer.
När vi byter till andra videospelare, som mx Player, går det något bättre men bild och ljud smålaggar ändå vid uppspelning av lite tyngre material. Med prislappen kan vi givetvis inte förvänta oss underverk, men det blir samtidigt ganska tydligt eftersom Rikomagic är tänkt just för att kopplas in till en stor teve
och primärt fungera som en mediaspelare.
En lustig funktion som specifikationen skvallrar om är att enheten inte bara stöder bild ut i 1080p-upplösning, utan även 2160p. Det senare är även känt som 4k-upplösning och är nästa stora grej bland teveapparater. Då det bara finns ett fåtal sådana apparater på marknaden idag har vi dock inte kunnat
testa om det fungerar.
På det hela taget gillar vi Rikomagic skarpt. Det är lite yxigt att styra enheten och prestandan kunde ha varit något högre. Men samtidigt innebär en mediaspelare med Android att möjligheterna blir betydligt större än vad de flesta renodlade mediaspelare kan erbjuda. Med Google Play i ryggen har du alla appar du kan behöva för att bygga både mediadator och en enklare jobbdator via din teve. Prislappen gör att det blir ganska billigt att leka med de olika möjligheterna.
Minne: 4 GB lagring, 1 GB RAM
Du kan ansluta mus och tangentbord till dosan så att du kan styra den trots avsaknad av pekskärm på teven.
System: Android 4.04
I praktiken visas skärmbilden ungefär som en surfplatta, men på din teve så klart.
Mått: 97 x 28 x 12 mm
Enheten ser ut som ett vanligt usb-minne och du pluggar in den i hdmi-kontakten i dn teve.
Vikt: 200 gram
Typ: Minidator
System: Allwinner A10
Processor: 1 GHz, 1 kärna
Maximal datahastighet: Wifi
Bluetooth: Nej
Röststyrning: Mikrofon saknas
Anslutningar: Wifi 802.11 b/g/n, usb, 2 mikro-usb, hdmi, mikro-sd-kortplats
Appar: Videospelare
E-post: Via Google
Sociala medier integrerade: Nej
Övriga funktioner: Stöder 1080p & 2160p
Svensk återförsäljare: www.blingskal.com
Frågor och svar:
Kan man köra Skype med den?
Nja. Enheten har ingen inbyggd kamera eller mikrofon, men det går alltid att lösa via usb-porten och lite pyssel.
Går den att styra med fjärrkontroll?
Ja, men den måste köpas separat. Enklast blir dock att styra via mus/tangentbord eller mobilen.
Kan man koppla in en usb-hårddisk?
Det går utmärkt. Eftersom det bara finns ett usb-uttag kanske du behöver skaffa en hubb också om du ska köra med andra enheter samtidigt.
+
Priset
Blir riktigt bra med rätt appar
-
Något yxig styrning
Endast Android 4.0
Inte världens snabbaste
Betyg: 7/10
Pris: 798 kronor