Inspirationen? Startade något år innan Spotify

Så står sig musiktjänsten Deezer mot Spotify – vi jämför konkurrenterna

I Sverige dominerar Spotify, men visst finns det konkurrenter som kan vara alternativ. Här tittar vi på Deezer.

Publicerad Uppdaterad

Deezer är Frankrikes svar på Spotify. Eller om det är tvärtom, för faktum är att Deezer lanserade sin streamingtjänst något år innan Spotify. I dag har man ungefär lika många låtar i biblioteket. Man har inte tillnärmelsevis lika många prenumeranter men i hemlandet Frankrike har man en stark ställning och deras tjänst kommer ofta med i paket från operatörer som Orange. Liksom Spotify finns här även poddar och radiokamaler, och de har en AI-baserad funktion där du kan få musik streamad baserat på ditt nuvarande humör och dina lyssningsvanor.

Deezer har ett gratisabonnemang som liksom Spotify blandar låtarna du vill lyssna på och flikar in reklam, och ett betalabonnemang utan dessa begränsningar. Du kan prova tjänsten gratis i en månad innan du behöver börja betala för ett abonnemang. 

Deezer har bara en nivå på sitt betalabonnemang och då får du tillgång till högupplöst ljud utan extra kostnad, både i FLAC-formatet som ger CD-kvalitet, och Sonys surround-teknik 360 Reality Audio, men däremot har man inte HD-ljud eller dolby Atmos som Tidal har.

Fördelar med Deezer

Deezer kan bli billigare än Spotify. Standardpriset är visserligen 109 kronor i månaden, men du kan betala årsvis och då kostar det 82 kr/månad. Man har också 50 procents rabatt för studenter. Dessutom behöver du inte betala extra för CD-kvalitet eller surround-ljud.

Likt appar som Shazam och Soundhound kan du identifiera en låt som spelas omkring dig, men funktionen är här inbyggd direkt i Deezers app som en särskild knapp.

Det här är en del av vår stora genomgång av Spotify-tips och Spotifys konkurrenter och vad de kan erbjuda för fördelar. Artikeln publicerades i sin helhet exklusivt för Plus-medlemmar tidigare i år. Som Plus-medlem får du samlade tips först, exklusiva och fördjupande artiklar. Dessutom en rad oliak rabater och förmåner.