Enklare att använda, större tydligare text och menyer

Tips: Så kan du göra en Iphone till en bättre seniormobil

Du behöver inte köpa en speciell seniormobil för att få en telefon som är anpassad för äldre. Iphone är relativt enkel från start och kan lätt anpassas ytterligare – det gör du själv – för att bli enklare att använda för senioren.

Publicerad Uppdaterad

Apple gör inga specifika seniormobiler, men du kan enklelt anpassa en vanlig Iphone för att den ska bli enklare att använda.

I Iphone: Hjälpmedel

Har du en Iphone så är det i sektionen Hjälpmedel under Inställningar som du hittar de inställningar du behöver titta på. Här kan du öka till exempel textstorlek och kontrast. När det gäller Hörsel går det att ansluta hörapparater som har stöd för det och för motorik kan du anpassa hur tryck och svep ska tolkas. 

Direkt under Inställningar, under rubriken Visning och ljusstyrka kan du även ändra zoomnivån på hela gränssnittet så att det blir lättare att se. 

Hitta-appen

En särskilt bra app för att kännas sig säker, oavsett om man är senior eller inte, är appen Hitta som låter familjemedlemmar och andra som godkänts av användare, se telefonens position. Det kan vara bra inte bara om man glömt bort var telefonen är utan även om familjemedlemmar vill se var telefonen och därmed användaren befinner sig. 

Du kan läsa fler råd och allmänna tips i vår stora Senior-guide för plusmedlemmar på mobil.se.