Semestertips för mobilen

Kul och nyttigt i utlandet

Undvik chockräkningar, ta del av tipsen och ha både nytta och nöje av mobilen på sommarens utlandsresor.

Publicerad Uppdaterad

Semestra som lokalbefolkningen

Det finns inte särskilt många traditionella guideböcker anpassade för mobiltelefonen, utöver de vi redan tipsat om. Det finns dock flera spännande sätt att hitta de bästa hotellen, restaurangerna, butikerna och sevärdheterna. Med hjälp av sociala tjänster som Gowalla, Brightkite och Dopplr kan du se vad andra användare gillar mest i omgivningen. Gowalla och Brightkite är tjänster som låter användare ”checka-in” på platser de besöker. Både Gowalla och Brightkite finns som appar till Iphone och Android samt som mobil webbsida till andra mobiler.

Dopplr är en tjänst mer inriktad på dig som reser och låter andra resenärer tipsa om sina smultronställen. En app finns till Iphone där du kan se på karta var rekommenderade ställen i den aktuella staden finns. Det finns även en mobilanpassad webbsajt för andra mobiler och en webbsida på vanliga webben.

Gowallawww.gowalla.com

Brightkitewww.brightkite.com

Dopplrwww.dopplr.com

Guide till kollektivtrafiken

Många gånger är den lokala tunnelbanan det smidigaste sättet att ta sig fram i en främmande storstad. Det gäller förmodligen städer från London till New York, Paris och Barcelona. Billigare och många gånger betydligt snabbare än taxi, men det förutsätter att du vet vart du ska. Se till att ladda ner en applikation som visar tunnelbanekartan i mobilen. På det sättet kan du orientera dig och hitta rätt linje för att ta dig dit du ska. ”Metro” och stadens namn brukar vara en bra sökfras för att hitta rätt.

Google Översätt i Android

I engelskspråkiga land klarar nog de flesta av oss att göra oss förstådda, men det finns länder där det är svårare. I smartphones med Googles Androidsystem kan du skriva in text på svenska och få det översatt av Google. Till och med så att texten läses upp på det främmande språket. Kräver dock att du är uppkopplad och har du använt Google för att översätta på webben vet du att resultatet inte alltid är hundraprocentigt korrekt.

GPS när du är utomlands

Din mobiltelefon är kanske utrustad med gps, ett utmärkt sätt att hitta i en stad du inte är bekant med. Men utomlands är det ett par saker du måste tänka på. Gps-program fungerar lite olika, men många av de program som finns i mobiltelefoner laddar ner kartorna direkt via mobilnätet. Det vill du undvika och råden nedan är lite hjälp på vägen.

Wayfinder i Sony Ericsson

Från Wayfinders hemsida kan du ladda in kartor i förväg direkt i telefonen och på det sättet undvika onödiga utgifter i utlandet.

Nokia/Ovi Maps i Nokia-mobil

Nokia erbjuder möjlighet att ladda in kartor i förväg via ett program som heter Map Loader. Programmet finns för både Mac OS och Windows.

Google Maps i Iphone

Kartprogrammet kan bara visa kartor när du har internet. Därför är den mycket begränsad när du är utomlands, såvida du inte bytt till ett lokalt simkort. Ett tips är att istället ladda ner en app för att visa karta offline. Sök på ”offline maps” och staden du ska besöka i Appstore för att hitta alternativ. Gps-positionering kommer dock bli bristfällig eftersom telefonen inte har hjälp av mobilnätet för att hitta position. Så det blir mer en digital papperskarta du får än en fullfjädrad navigationstjänst.

Google Maps i Android-mobil

I Android vill Google Maps att kartorna ska serveras över wlan eller mobilnätet och har du ingen uppkoppling blir det stopp. Gör istället en sökning i Google Market på staden du ska till så kan du hitta alternativ.

Musik och ljudböcker

Har du vant dig vid att ha tillgång till musik och ljudböcker via mobilen ska utlandsresan inte vara något undantag. Välkända Spotify har ju offline-läge, så se till att ladda in all musik innan då lämnar Sverige. Samma sak gäller om du vill ha ljudböcker från Storytel. Med deras nya Iphoneapp kan man ha tre böcker lagrade och kan då lyssna till exempel på flygresan. Har du nedladdad eller köpt musik och böcker går givetvis det minst lika bra att ha i mobilen, bara att lyssna som vanligt.

Spotifywww.spotify.com

Storytelwww.storytel.com