Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

På rätt väg med bästa appen

Supertest: GPS-appar

Kartor och vägvisning har blivit standard i de stora mobilsystemen, men det finns också många storsäljande betalappar i genren. Vi jämför gratisapparna med alternativ i alla prisklasser.

Publicerad:

4 jul 2014 - 09:01

Uppdaterad:

7 jul 2014 - 08:57

Idag är det väldigt lätt och billigt att förvandla sin mobiltelefon till en fullfjädrad GPS-navigator för bilresan. När Tomtom och Route 66 lanserade sina första mobilappar för gamla mobilsystem som Symbian, PalmOS och Windows CE kunde app och kartor för Skandinavien kosta omkring tusenlappen. Plus ytterligare 1 000 kr för en bluetooth-GPS eftersom få mobiler (eller handdatorer) hade inbyggd positionering på den tiden. Idag är kostnadsläget alltså ett helt annat. Gratisapparna har blivit riktigt kompetenta och premiumalternativen är nere på cirka 500 kr inklusive kartor för en hel kontinent.

Apple Kartor

Apple har haft några år av uppförsbacke på kartområdet sedan Google Maps ersattes av tillverkarens egen app. Idag är Apple Kartor en enkel och bra app som visar städer på sina rätta platser och ger rimliga vägbeskrivningar. Däremot har appen fortfarande problem med att synka intressepunkter från olika källor och rensa bort gamla uppgifter. När det gäller navigation mellan adresser har Apple lyft sig till en nivå som utan vidare tål att jämföras med konkurrenterna. Appen har talsyntes, som läser upp namn på gator och körfält, och den kan beräkna rutter för bil, kollektivtrafik eller promenad.

I fotgängarläget kan man enkelt bläddra mellan de olika stegen i vägbeskrivningen genom att svepa fältet med nästa instruktion åt sidan. Intill sökfältet finns en knapp som öppnar telefonboken, så om du knappat in adress för dina kontakter är det enkelt att välja den som destination.


Gränssnittet är naturligtvis uppdaterat med Apples platta design och inställningarna nås via »i«-knappen längst ned på skärmen. Kartbilden ser ut ungefär som tidigare och har ett riktigt imponerande 3D-läge kallat »Flyover« där du kan vrida kartan och se detaljerade bilder av byggnader ur valfri vinkel. Tyvärr fungerar det inte i så många städer – i Norden finns bara tre platser med Flyover: Stockholm, Linköping, Helsingfors och Köpenhamn.

+
Vägvisning med talsyntes
Utskriftsfunktion
3D-kartor i vissa städer

-
Dålig sökfunktion för intressepunkter

Copilot Premium

Copilot har länge varit en av de bäst säljande apparna i Danmark, men det är först nu som den har utvecklats till ett bra alternativ även för användare i Sverige. Sist vi testade appen fanns det luckor i översättningen, och uppkopplade funktioner som sök och trafikinformation gav inga träffar öster om Kattegatt. Nu känns Copilot både komplett och välgjord. Gränssnittet är snyggt och påminner mer om att använda en fristående enhet än om en app i mobilen. Det har både för- och nackdelar. Appen är lättläst om mobilen eller surfplattan sitter i en hållare i bilen, men menyerna följer inte alls konventionerna för de olika mobilsystemen – Copilot ser ut på samma sätt oavsett om du använder Ios, Android eller Windows Phone.

Det krävs några moment för att komma igång med Copilot. Appen använder ett eget användarkonto för att spara inställningar och prenumerationer och du behöver välja vilka kartor du vill installera. Ruttberäkningen är snabb och föreslår tre olika alternativ på samma sätt som Navigon. Appen har många inställningar och en mängd olika menyer. Det mesta går att anpassa – från färgschema till informationsfält och vilka onlinetjänster som ska användas – men det tar tid att lära sig var alla funktioner finns och hur de fungerar.

+
Snyggt gränssnitt
Många funktioner

-
Svår att överblicka

Eniro Navigation

Eniro Navigation är ett nytt varumärke bland mobilens vägvisare. Appen är utvecklad av portugisiska Ndrive som har navigatorappar för exempelvis Samsung, HP och HTC på sin meritlista. Appen finns även i en »icke-brandad« version under namnet Nlife. Kartor och navigation inom Sverige är gratis och Eniro ligger bra till prismässigt när det gäller både Europakartor och trafikinformation. Kartvyn är riktigt snygg. Byggnader visas som halvgenomskinliga 3D-konturer – en bra lösning eftersom vägen alltid syns igenom. Appen har en tydlig körfältsassistent och visar hastighetsbegränsningar och fartkameror. Både kartor och ruttberäkning fungerar även utan uppkoppling. På lite längre sträckor behöver Eniro mer beräkningstid än de snabbaste apparna i testet, men fördröjningarna blir aldrig störande.

Appen har ett snabbsökfält där man kan knappa in både gatuadresser och namn på intressepunkter. Tyvärr går det inte att söka direkt i Eniros katalogtjänst – det måste man fortfarande göra via den gamla sökappen. Databasen i navigatorappen är inte lika komplett.

+
Snygg kartvy

-
Begränsad sökfunktion

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Finna fartyg

  Flygspanare brukar använda appar för att se vad det är för plan som passerar, men du kan även hålla koll på sjöfarten på samma sätt.

  30 sep 2016 - 10:00
 • Gör mobilen till textskanner

  Vill du skanna in textdokument till PDF är Scanbot en av de mer eleganta och flexibla lösningarna på marknaden.

  29 sep 2016 - 10:48
 • Ordlistan är bäst i mobilen

  Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) som app är inte bara gratis, utan har en del verkliga fördelar jämfört med pappersutgåvan.

  27 sep 2016 - 14:46

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Dålig koll på vego

  Den här appen ska hjälpa dig att hålla koll på innehållet i maten i affären. Bra ide om det hade funkat.

  16 sep 2016 - 13:33
 • Fågelfakta på blandad nivå

  För den fågelintresserade är obearbetade fakta i mobilen bättre än inga fakta.

  15 sep 2016 - 14:26
 • Kollektivtrafik på ny nivå

  Jag trodde inte att det fanns något behov av ännu en app för att resa med kollektivtrafiken. Jag trodde tydligen fel.

  14 sep 2016 - 14:39

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!