PRYLPORTALEN

Så funkar en mediadator - Del 1

Publicerad Uppdaterad

Idag dyker det ständigt upp nya kanaler på nätet som konkurrerar med den vanliga tv-sändningen har att erbjuda. Antingen rör det sig om så kallade Play-kanaler från de vanliga tv-kanalerna, som helt enkelt visar utvalt material av det som sänts på tv, eller så rör det sig om rena onlinekanaler och webb-tv från en oändlig mängd avsändare.

Oavsett om det är senaste avsnittet av Solsidan du vill se i efterhand, eller om det är en onlinebaserad tv-serie så står det ganska snabbt klart att en datorskärm med tillhörande datorhögtalare knappast är det vettigaste sättet att avnjuta det här materialet på. Troligen har du en ganska maffig tv ståendes i vardagsrummet och kanske en uppsättning högtalare till det.


SVT Play och övriga Play-kanaler går enkelt att komma åt med en mediadator.

I samma veva har du säkert en mängd filmer och tv-serier liggandes på en hårddisk någonstans eftersom du tidigare konverterat hela din fysiska filmsamling till ett smidigare digitalt format.

Kort och gott finns det en hel del du kan komma åt med hjälp av en dator, men hur får du upp det på en tv på bästa sätt?

Mediadator vs Mediaspelare

Det är mycket surr kring mediaspelare just nu. En enkel liten låda som kopplas till din tv och till ditt hemmanätverk för att enkelt komma åt all den film och musik som finns utdelad i hemmet.


Boxee Box, en av de mest populära mediaspelarna just nu.

Moderna varianter av dessa kan som bekant även komma åt allehanda internettjänster. Beroende på tillverkare och modell rör det sig om allt från en enkel Youtube-kanal till en hel butik fylld med appar för att avnjuta internetmaterial.

Den enkla vägen är givetvis att skaffa just en mediaspelare som passar dina behov. Det sparar mycket jobb med att få allt att fungera och brukar inte vara svårare att komma igång med än att koppla in en hdmi-sladd till spelaren. Men om du nu har satsat högt, köpt en mer avancerad spelare med en app-butik och sedan märker att många av de internettjänster du ville ha upp på din tv helt enkelt inte finns tillgängliga kan det lätt ge en sur eftersmak.


En mediadator kan se ut på många olika sätt för att smälta in i din tv-hylla.

En lite mer avancerad variant är därför att koppla in en dator och helt enkelt använda din tv som datorskärm.

>>> Sida 2

Daniel Hessel