PRYLPORTALEN

Smartaste tipsen för Ipad och Iphone

Publicerad Uppdaterad

Känner du till alla knep som gör dina leksaker från Apple bättre? Här kommer en handfull smarta tips som gör dig till expert.



Rotera för bättre Ipad-kamera

Har du en Ipad 2 så har du kanske märkt att den har en rätt ovanlig kamera. Det är en sak att upplösning och bildkvalitet är märkbart sämre än i Iphone 4, men formatet är en annan sak som kräver lite extra tankeverksamhet för att överlista.

När du ska ta bilder eller filma med Ipad 2 så är det enklaste sättet att greppa den med båda händerna och så att säga hålla en hand på vardera kortsidan av Ipaden. Det kommer då inte dröja lång stund innan du märker en nackdel med det i övrigt smidiga greppet. Du når inte kameraknappen på skärmen för att sätta på och stänga av inspelningen eller för att att en bild. Men det finns ett knep som löser problemet. 

1. Börja med att hålla Ipad upprätt med kortsidan neråt. 

2. Dubbelklicka på hemknappen under skärmen för att få fram fältet med aktiva applikationer och svep med fingret där från vänster mot höger. 

3. Klicka på skärmlåsknappen som är den med snurrpilen längst till vänster. 

4. Ett klick på hemknappen tar dig till hemskärmen och därifrån hittar du lätt kameraikonen. 

5. I kameraappen märker du nu att kameraknappen stannar på kortsidan och gör att du enkelt kan nå den utan att tappa din Ipad eller få skakig bild på dina bilder och filmer.

 



Slipp ”Laddar inte” i Ipad

När du ansluter en Ipad eller Ipad2 till en dator har du kanske upptäckt meddelandet "Laddar inte". Det kan inträffa när du ansluter Ipad med usb till en dator och det kan hända med laddare som inte är anpassade för Ipad. Orsaken är att Ipad med sin stora skärm framförallt drar mer ström än Iphone och därför levereras med en mer kraftfull laddare. Men, du kan ändå ha nytta av en svagare laddare. Hemligheten är att din Ipad, även när det står ”Laddar inte” laddas så fort du släcker skärmen på den. Det blir lite av ett Moment 22, för när skärmen är släckt ser du ju inte om Ipad laddas, men låt kabeln sitta i en stund. Då märker du att procenttalet för Batteriets laddningsgrad sakta men säkert ökar, trots att plattan så snart du tänder skärmen meddelar ”Laddar inte”.

 



Switchknappen

Den lilla spaken på sidan av Iphone är fortfarande off limits, men på Ipad kan du numera själv välja vad knappen som sitter ovanför volymknapparna ska vara till för. På Iphone tystar sidoknappen ljudet, vare sig du vill eller inte. På Ipad däremot kan sidoknappen ha en av två möjliga funktioner och du väljer själv vilken genom att gå in i inställningarna och klicka dig fram till Allmänt. Där får du välja mellan antingen Lås för skärmrotering eller Ljud av. Menyn som du får upp efter att ha dubbelklickat på hemknappen under skärmen och svept från vänster till höger anpassar sig också efter ditt val. Om du valt att knappen ska styra ljudet så får du en skärmknapp för skrärmlås här. Om du valt att den fysiska knappen på sidan ska styra skärmlåset så blir knappen i multitaskingmenyn istället en knapp för att tysta ljudet.

 



Fler dock-ikoner

Din Ipad har den givetvis mycket gemensamt med en Iphone eller kanske snarare en Ipod Touch. Först och främst är ju operativsystemet iOS detsamma och grundfunktionerna också lika. Du ser till exempel en klart bekant startskärm med ikoner och många av apparna är ju också välkända om du har en Iphone och sedan får en Ipad i din hand.

I Iphone behöver du jailbreaka för att trycka in ytterligare en ikon i området med ikoner i botten, de som ligger kvar oavsett vilken av startskärmarna du befinner dig på. I Ipad är det lättare att utöka. Det enda du behöver göra är att hålla in fingret på den app på startskärmen som du vill ha nere i dockan. Dra sedan ner ikonen så är det klart. Du kan ha två extra ikoner i dockan utöver de som redan finns där, totalt sex ikoner alltså. Det går också bra att byta ut de som finns där så du kan ha de sex appar du använder oftast ständigt tillgängliga.

 



Klick för att pausa nedladdning av app

När en app håller på att laddas ner till din Iphone eller Ipad kan du märka att allt annat du vill göra samtidigt tar längre tid. Det här gäller så klart framförallt om du är uppkopplad via mobilnätet och särskilt om du har en enhet som inte är den senaste versionen, alltså en gammal Iphone eller Ipad. Vill du själv prioritera vad kraften i din Iphone eller Ipad ska användas till för tillfället kan du helt enkelt klicka på ikonen för en app som håller på att uppdateras eller laddas ner så pausas nedladdningen. När du sedan är klar med det viktiga du gör så kan du klicka på nytt så återupptas nedladdningen och din nya app är snart installerad och klar att anävndas.

Erik Mörner