Allt om Apples Iphone - nu finns den verkligen

Apple lanserar en mobiltelefon som är både internetenhet, smartphone, ipod och mycket mer. Den har inget tangentbord, utan man använder istället fingret direkt på skärmen.På toppen finns ett hörlursuttag 3,5mm precis som på en Ipod och man synkar sin musik från Itunes.

Publicerad Uppdaterad

Skärmen är på 3,5 tum och hela enheten ser ut som en handdator. Skärmen känner själv av om den hålls i liggande eller styående läge och anpassar sig därefter. När telefonen hålls mot örat så slocknar displayen. Telefonen känner även av omgivande ljus och anpassar skärmens ljusstyrka till det för att spara på batteriet. Enheten är 11,6 millimeter tunn. Iphone som telefonen heter har också SMS-chatt funktion. För att skriva ett sms kommer ett tangentbord upp på skärmen och sedan skriver han bara sms:et som vanligt. Gränssnittet i skärmen är anpassat för att man enkelt ska kunna trycka direkt med fingrarna och består därför av stora lättprickade ikoner. Man kan skriva med fingrarna på skärmen och eventuella felskrivningar ska rättas automatiskt.Här finns alltså ingen penna att skriva med trots att skärmen är tryckkänslig.

Eftersom telefonen synkar med datorn kan man använda den inte bara som telefon. Den är även musikspelare och synkar med Itunes. Andra uppgifter som kalender, kontaktlistor, filmer, bilder och annat synkas också ner i telefonen som kör en miniversion av Apples Mac OS X. Filmer kan visas i widescreen-läge och när man spelar musik så kan man se skivornas omslag flöda förbi precis som i de senare versionerna av Apples Itunes på en vanlig dator. Iphone är alltså en smartphone som dessutom kan göra mycket som vanliga datorer kan göra. Framförallt grafiskt så delar den många funktioner med Apples vanliga datorer utrustade med OS X.

Kameran är på två megapixel. När han har tagit en bild kan man med hjälp av fingret förstora eller förminska bilden i den storlek som du vill ha den. Den funktionen är riktigt läcker och publiken i Moscone Center vet inte till sig av glädje när funktionen demonstreras under presentationen i San Francisco.

Hela menystemet styrs alltså med hjälp av fingrarna. Vrider du skärmen så vrids också bilden eller webbsidan i telefonen. Om du dubbelklickar på bilden zoomar man in och kan därmed läsa tidningsartiklar på ett enkelt sätt. Du kan också läsa flera webbsidor samtidigt. Webbläsaren är samma som Apple använder i sitt vanliga system, men anpassat för Iphone. Man styr alltså med fingrarna.

Steve Jobs ringde till Starbucks och beställde 4000 stora kaffe till alla i publiken. Samtalet ringdes via iPhone och numret till Starbucks fick han fram genom att söka på internet i telefonen.

Frågan är hur Nokia, Sony Ericsson och Samsung och de andra kommer att reagera på den här produkten. Steve Jobs säger att det här är första gången som internet verkligen fungerar i en mobiltelefon. Just användargränssnittet verkar vara riktigt bra. Det är alltså anpassat för att styras helt med fingrarna direkt på skärmen.

Steve Jobs demonstreade sedan hur iPod-delen i iPhone fungerar.Det går till precis som i Itunes. Samtidigt som du pratar med någon kompis i telefon kan du skicka en bild via internet som finns sparad i telefonen. När man avslutar ett mobilsamtal fortsätter musiken att spela. Idag uppfinner Apple mobiltelefonen på nytt, säger Steve Jobs

Telefonen är en gsm-modell med edge men det ska även vara en 3g-variant planerad framöver. Inga uppgifter om när, men Steve Jobs lovar att den kommer. Målet för Apples del är att ta en procent av mobilmarknaden och det innebär att man räknar med att sälja 10 miljoner telefoner. Apple passade samtidigt med lanseringen på att byta namn på företaget från Apple Computer till bara Apple.

Fakta:

Typ: Gsm (850/900/1800/1900) med edge, w-lan och bluetooth

Kamera: 2 megapixel

Minne: 4 eller 8 GB

Skärm: 3,5 tum, 320 x 480 pixel

Mått: 115 x 61 x 11,6 mm

Vikt: 135 gram

Batteritid: 5 timmar för tal/surf, 16 timmar för musik

Pris: 499 dollar för 4GB, 599 dollar för 8 GB

I butik: I USA i juni, i Europa fjärde kvartalet och i Asien under 2008.