Apple får det svårt

Så kom den då. Apples mobiltelefon Iphone. Men Apple är efter sin tid och kommer att få det svårt i konkurrensen.

Publicerad Uppdaterad

Iphone lanserades igår kväll i San Francisco som en supermobil. "The crowd is wild" stod det att läsa på en av webbplatserna för smått religiösa Apple-fans som (liksom Mobil) rapporterade direkt från presskonferensen.

Åhörarna på Macworld-konferensen i USA blev alltså vilt imponerade av Iphone. Jag är inte riktigt lika imponerad.

Apples Steve Jobs sade på presskonferensen att det är "första gången internet verkligen fungerar med en mobiltelefon". Det är nästan ett skrattretande uttalande faktiskt, och det visar kanske hur mycket Apple underskattar sina konkurrenter. Iphone kommer ut nu under 2007 men har inte ens 3G, än mindre turbo-3G. (Visst, den har Edge men det räcker inte.)

Alla vi som använt vanliga webbläsare och surfat via mobilnätet utan 3G vet att det går rätt långsamt. Det kommer det att göra med Apples Iphone också. Särskilt om man inte ska surfa på mobilanpassade webbsidor utan sajter fyllda med stora bilder och allt. Många mobiler som redan sålts ett bra tag fungerar bättre för internet än Iphone, så är det bara.

Iphone har heller inga fysiska knappar. All inmatning ska göras via skärmen. Fördelen är det ger plats för en stor skärm, vilket är bra för bild- och videovisning. Men det är inte så praktiskt för den som vill skriva sms, eller mata in text. Hur mycket Steve Jobs hyllar sitt tangentbord på skärmen så vet vi att skärminmatning inte är lika snabbt och praktiskt som fysiska knappar. (Många har provat detta före Apple.)

Apple lanserar Iphone som en multimedia-maskin. Och den ser verkligen läcker ut för musik och video. Men i övrigt känner jag mig mer skeptisk. Som kamera har Apple också nöjt sig med 2 megapixel utan autofokus. Det är snålt i en sådan här multimedia-inriktad mobil.

Som jämförelse kan nämnas Nokia N95 som vi kommer kunna köpa föra Iphone. Den har 5-megapixelkamera med autofokus, turbo-3G, riktigt bra webbläsare, inbyggd GPS, riktiga knappar och ett smidigare format än Iphone. Dessutom stöd för Office-program, vilket saknas i Apples mobil.

Och om en månad öppnar 3GSM World i Barcelona. Där kommer inte bara Nokia N95 visas upp, utan ännu fler multimediamobiler från vana mobiltillverkare som Nokia, Sony Ericsson, Samsung och Motorola.

Kort sagt: Iphone imponerar inte - och Apple kommer inte att få det lätt på mobilmarknaden. Konkurrenterna har vässat klorna. Den här versionen av Iphone kommer inte att göra succé som mobiltelefon. Däremot ser Iphone ut att vara en spännande mediaspelare.

Till sist: Vi ska inte döma ut Apple inför framtiden. Det här är bara Apples första försök. Och det kommer med allra största sannolikt att bli betydligt fler försök - Steve Jobs pratar redan nu om en 3G-version av Iphone. Apple har trots allt lagt mycket krut på sin första mobiltelefon, inte minst på navigeringen och miniversionen av MacOS X. Den här satsningen lär fortsätta - det är verkligen kul med en ny seriös spelare på mobilmarknaden.

Linus Brohult

chefredaktör, Mobil