Annons

Modulärt

Apple watch kan få batteri i armbandet

Patentansökningar från Apple visar en intressant framtid.

Publicerad Uppdaterad

Vad är smartklockornas främsta akilleshäl? Nej, att vi inte vet vad de ska användas till är inte rätt svar (om än nästan), batteritiden är det vi är ute efter. Apples klocka är inte bättre än många motsvarigheter i Androidlägret på den fronten (och långt efter såväl avlidna Pebble som Garmin). Men ska vi gå på patentansökningar som gjorts från Apples håll kan vi snart ha en smart lösning på det hela.

Under förra året dök det upp ett par olika patentansökningar som visade på en framtid med modulära länkar i armbandet till Apple Watch. Batteriklossar i serie var absolut vanligast bland de exempel som nämndes, men även utökad funktionalitet i olika form fanns med i planerna. Vi såg något liknande hos Pebble också, innan Fitbit köpte upp företaget. 

Under 2017 har nya patentskisser dykt upp, som för övrigt också visar en rund Apple Watch. Denna gång verkar en helt modulär design på armbandet vara skrotad till förmån för enbart batteri i bandet. Hur det hela skulle lösas rent praktiskt för att inte bli allt för stelt framgår inte dock (vi minns fortfarande den obekvämt stela förstagenerationsklockan Galaxy Gear från Samsung, som hade en kamera inopererad i armbandet).

Som vanligt med patentpapper kan det mycket väl betyda precis ingenting alls i form av vad vi kommer att se framöver. Men det är fortfarande en intressant lösning för att kunna bygga ut drifttiden hos smarta klockor utan att för den sakens skull göra klockan större eller begränsa funktionaliteten. Samtidigt kan det lika gärna (högst troligt när det gäller Apple) röra sig om ett tillbehör till klocka snarare än något som ingår från start.