Toppmodellen presenterad

Vi har provkört HTC One M8

Dot View Case

Nu har HTC äntligen presenterat årets toppmodell och Mobil har fått känna på enheten.

Publicerad Uppdaterad

Många aspekter av årets HTC One kände vi till sedan tidigare, då telefonen figurerat i läckor oräkneliga gånger under de senaste månaderna. Det betyder däremot inte att det inte är en väldigt trevlig skapelse som landar i handen på oss under HTC:s pressevent i London.

För att förtydliga namnet en aning heter den rent praktiskt HTC One M8, medan fjolårets HTC One hade beteckningen M7, även om det ganska sällan pratades om den biten. HTC själva tänker sig namngivningen i samma stil som biltillverkare släpper olika årsmodeller med samma modellnamn. Samtidigt är de även väldigt noggranna med att påpeka att de ser telefonen mer som ett smycke och något som ska vara en lyxprodukt.

Lyxen återspeglas givetvis i aluminiumskalet, som är betydligt mer heltäckande än förra året och som även täcker telefonens sidor. Det gör att telefonen egentligen består av två delar, där skalet är en och alla andra delar är fästa kring skärmen. HTC är även väldigt stolta över just metallskalet och de berättar att det tar två timmar att karva ut metallskalet och hur de gick igenom strax över hundra sorters oljor för poleringsmaskinen för skalets baksida så det är inga besparingar på den delen direkt. Skalets sidor har för övrigt en annan ytbehandling för att du ska får ett något bättre grepp om telefonen än med ett blankt skal.

Givetvis finns det nackdelar med metoden, bland annat att telefonen saknar vattentätning och fingeravtrycksläsare. Enligt HTC själva beror det på att det hade förstört designen på telefonen. Men givetvis handlar det även om att vattentäthet behöver en lucka för åtminstone USB-porten än så länge och att fingeravtrycksläsaren inte fungerade speciellt bra i HTC One Max.

Trots allt är det byggkvaliteten som är den stora grejen här, för den är långt för HTC One, som i sin tur slog det mesta på marknaden i byggkvalitet.

På insidan sitter en separat processor, liknande den Motorola använt i Moto X och den Apple kallar M7 i Iphone 5s. Den håller koll på gyro, ljussensor, ljusmätare och liknande. Det gör inte bara att den kan fungera som stegräknare utan att dra allt för mycket batteri (något HTC gör i samarbete med Fitbit, vars app finns förinstallerad i telefonen och som lirar med den separata processorn), utan även att du kan knacka för att väcka telefonen (som hos LG:s lurar) och genom olika sveprörelser komma in i senaste använda app, widgets på låsskärmen och liknande. Det är kul, men det blir riktigt roligt med Dot View Cover. Det är ett vanligt skal med lucka, men där luckan är perforerad och kan visa information utan att du behöver fälla upp luckan. Det ser riktigt snyggt ut och gör det lite enklare att titta på notiser.

En sak vi inte hunnit testa mer än med HTC:s förvalda bilder är den nya Ultrapixel-kameran… eller kamerorna snarare eftersom det är två stycken. Med två kameror kan du ta en bild och välja fokus själv senare. Det ska enligt dem själva fungera betydligt bättre med två fysiska kameror än vad en mjukvarulösning liknande den Samsung använder i Galaxy S5. De dubbla kamerorna har även en hel uppsättning andra mer eller mindre användbara, men skojiga funktioner som drar nytta av Ufocus, som HTC kallar hela paketet med dubbla kameror.

Samtidigt ska det sägas att det är samma slutgiltiga upplösning som förra året på fyra megapixel. Nu handlar det förvisso om HTC:s så kallade ultrapixlar, som helt enkelt är större än i andra lurar, vilket i teorin ska ge bättre bilder ibland annat dåligt ljus. Vi återkommer när vi hunnit kika lite extra på kamerafunktionerna.

Men vad är det som är nytt som vi inte redan visste från alla läckor sedan tidigare? Stereoljudet som HTC valde att döpa till Boomsound (denna gång utan Beats Audios inblandning) kan kräma ur 25% högre ljudvolym samtidigt som förstärkaren anpassar sig löpande efter hur musiken låter för att låta bra genom hela registret även om musiken ändrar sig. Så långt vi hunnit lyssna låter det faktiskt som om de lyckats.

HTC One M8 är en imponerande telefon så långt vi haft möjlighet att känna på den. Den kommer troligen att kännas betydligt mindre intressant då nästan allt om den läckte redan för länge sedan. 

Samtidigt är det en lite annorlunda mobil än Sonys Xperia Z2 och Samsungs Galaxy S5. Här slår HTC ännu hårdare på lyxtrumman än förra året, vilket också visar att de inte vill spela med samma kort (4k-video, vattentålighet och så vidare) som konkurrenterna. På så sätt är den lite mer unik och byggkvaliteten är något helt i hästväg.

Priset kommer att ligga på 6500 kr i Sverige, och kommer att börja säljas redan nu å måndag, den 31 mars.