Annons

Kazam Tornado 348

Vi provar världens tunnaste telefon

5,15 millimeter tunn är det nuvarande rekordet för tunnast smartphone i världen. Vi har fått chansen att titta närmare på Kazam Tornado 348.

Publicerad Uppdaterad

Det är helt klart en milsvid skillnad på Kazam Tornado 348 och de lurar som släpptes under förra året, där vi bland annat tittade närmare på Trooper-modellen. När vi pratar med Kazambossen Michael Coombes låter han nästan lite generad över att de första modellerna ens existerat.

- De var ett nödvändigt ont för att komma ut på marknaden, förklarar han.


Tornado är på en helt annan nivå, med rundade aluminiumkanter som håller ihop två plattor med gorillaglas är det en riktigt schysst byggkvalitet. Enligt ryktet ska det faktiskt ha varit hörlurspluggens fysiska mått som gjorde att telefonen inte gjordes ännu tunnare. För tunnheten är definitivt påtaglig och det är tur att kanterna är rundade eftersom telefonen nästan känns vass redan som den är.  Rimligen är det här en slags lägre gräns för tunnhet också, eftersom det annars kan bli obehagligt att använda luren, menar Coombes.



Vi har inte många ögonblick över för att hårdtesta telefonen, men så långt vi hann peta på den snurrade Android riktigt smärtfritt. Det beror på att insidan drivs av Mediateks toppmodell bland systemchip, med bland annat åtta samtidiga processorkärnor som jobbar tillsammans. Det skiljer sig från tidigare åttakärniga chip som använt sig av ARM:s big.Little-koncept med fyra starka kärnor och fyra strömsnåla som inte arbetat tillsammans.


Med bara några minuters möjlighet att testa luren hann vi givetvis inte kolla hur batteritiden blev, men enligt Coombes är just det åttakärniga chippet MT6592 anledningen till att telefonen gått att göra så tunn och samtidigt hålla batteritiden.

- Jag är en riktigt tung användare själv och håller sällan telefonen vilande. Trots det har jag batteri kvar i slutet av dagen och det handlar mycket om hur strömhanteringen sköts i chippet. Hade vi stoppat i föregående generations fyrkärniga chip i den här enheten skulle vi bara fått ut en halv dag, menar han.


Telefonen kommer att släppas under oktober och november i större delen av Europa, men högt tryck från återförsäljarna gör att vi i Sverige får vänta tills i början av nästa år för att få ta del av den. Då kommer det däremot inte röra sig om något direkt premiumpris, utan enligt svenska Kazam siktar de på den modesta prislappen på 2 600 kronor.

Vi återkommer med fler intryck när vi fått in ett exemplar för test.