Smånyttigt

Fler nyheter i Ios 9

Det uppdagas nyheter i Ios 9 på löpande band nu. Bättre säkerhet, bättre continuity och reklamblockerare är några.

Publicerad Uppdaterad

Strömsparläget, Drive-appen och alla de andra nyheterna i Ios 9 har du säkert redan läst om. Men med betan ute bland utvecklare dyker det upp nya saker hela tiden som kommer att göra Ios 9 till en lite roligare upplevelse för dig.

En liten, men viktig del är att den lösenkod som sitter i vägen för bland annat Touch ID och liknande äntligen utökas till sex siffror istället för tidigare fyra. Fortfarande skulle väl ytterligare fler siffror, eller än mer avancerade lösenord, vara att föredra men sex siffror är bättre än fyra i vilket fall.


För de som flyttar från Ios till Android har det länge funnits olika appar och lösningar för att föra över dina prylar från en Iphone till en Android. I och med Ios 9 kommer även Apple att släppa en sådan typ av app, men givetvis för att göra flytten till en Iphone smidigare. Appen Move to Ios ska släppas samtidigt som Ios 9 och kommer hjälpa dig att flytta över kontakter, bokmärken, mejl, kalenderposter, DRM-fri musik, bilder, böcker och liknande från en telefon till en annan.


Continuity är funktionen som låter dig sömlöst hoppa mellan Iphone, Ipad och Mac (samt Apple Watch) med samtal, sms och vissa appar. Nackdelen är att du måste befinna dig på samma wifi-nätverk med alla enheter. I Ios 9 kommer vissa delar av Continuity att begåvas med möjligheten att köras över mobilnätet istället. SMS och samtal ser ut att vara det som är först ut, men det är möjligt att fler tjänster lär sig surfa mobilt.


Webbläsaren Safari kommer även att begåvas med ett visst stöd för plugins. I det här fallet handlar det mer specifikt om innehållsblockering, vilket främst antagligen är tänkt för att yngre användare inte ska kunna komma åt vissa sidor exempelvis. Men samma funktion ska även kunna användas för att blockera reklam i Safari, något som verkligen vore en nagel i ögat på ärkekonkurrenten Google om det appliceras i bredare skala.