Fenix, D2 och Tactix uppdateras

Garmin gör smarta klockor

Notifieringar lägger sig över klockan efter en stund.
SMS med avsändare i adressboken visar gladeligen upp namnet. Och så här ser det ut precis när en ny notis pushats till klockan.
Okända nummer visas precis som de gör i Ios.
I inställningarna är det enkelt att välja notifieringstyp.
ANT+ avaktiveras när du anger att klockan ska hålla bluetooth-kopplingen på hela tiden.
Flera notiser visas i lista

Istället för att släppa nya klockmodeller med koppling till mobilen har Garmin börjat uppdatera de befintliga modellerna Fenix, D2 och Tactix för att fungera som smarta klockor.

Publicerad Uppdaterad

Som det är idag är definitionen av en smart klocka att den ska kunna visa notifieringar från din telefon. Förhoppningsvis breddas det begreppet ytterligare med tiden, men det är vad vi har att gå på hittills.

Under det senaste året har Garmin släppt tre klockor med lite mer specialinriktning än deras vanliga löpar- och multisportklockor. Först ut var vandrarklockan Fenix, som vi testade för ett tag sedan. Efter det kom två modeller som båda byggde på samma grund som Fenix, flygarklockan D2 och ”militärklockan” Tactix.

Som sportklockor har de alltid varit något begränsade, men de har en hel drös sensorer inbyggt utöver GPS, bland annat termometer, höjdmätare och kompass. De är även utrustade med Bluetooth 4.0 för kommunikation med Iphone 4s eller senare Iphone-modell och (den så sjukt begränsade att man vill gråta) appen Basecamp.

Nu har Garmin släppt en betauppdatering till klockorna som utnyttjar bluetooth-kopplingen på ett lite annorlunda sätt, nämligen till att visa upp notifieringar. Exakt när den officiella versionen kommer att släppas återstår att se, men du kan ladda ner betauppdateringen här.

Med den nya uppdateringen visas notiser från Ios direkt i telefonen och du kan välja huruvida klockan ska ge ifrån sig en signal, vibrera eller helt enkelt bara surra till om du får nya sms. Riktigt kul att se tillverkaren lägga till så pass stora funktioner så sent i produktens liv (åtminstone om vi tänker på Fenix).

Enkelt med begränsningar
Vi matade in uppdateringen i vår Fenix-klocka för att testa det hela och blev överraskade att vi slapp befatta oss med Basecamp-appen. Istället paras telefonen som en vanlig bluetooth-enhet och efter det fungerar allt precis som aviserat.

Nackdelen med det hela är att bluetooth och ANT+ inte kan vara påslagna samtidigt. Detta ska bero på rena hårdvarubegränsningar, men det är å andra sidan ganska enkelt att slå av bluetooth när du tänkte använda en sensor med ANT+ (och Basecamp-appen vill ju ändå inte fungera till annat än upp/nedladdning av enklare data före eller efter ett pass, så det är inget som egentligen påverkar). Samtidigt vet vi inte hur batteriförbrukningen ser ut under långtidsanvändning med den här funktionen påslagen. Å andra sidan räcker Fenix batteri till flera veckors användande som vanlig klocka, så även med den här funktionen påslagen borde den ha längre batteritid än de flesta konkurrenter.