1000 jobb försvinner

Hälften bort från Sony i Lund

Sony har varslat 1000 anställda på kontoret i Lund. Det motsvarar hälften av de anställda.

Publicerad Uppdaterad

Sony har många år av halvdåliga resultat bakom sig och företagets vd Kazui Hirai har fått fria händer när han ska vända skutan. Sony Mobile har i sig stått för en del av koncernens kvartalsförluster, och det har ryktats att Sony funderar på att sälja av mobilverksamheten på samma sätt som man sålde av PC-delen härom året.

För någon månad sedan aviserade man nedskärningar på 2000 personer på det 7000 man starka Sony Mobile, och nu står det klart att nedskärningarna slår hårt mot verksamheten i Sverige. 1000 av de 2000 anställda på Sony Mobile i Lund har i dag varslats.

Efter varsel följer fackliga förhandlingar, och det är inte säkert att slutsiffran för antalet som förlorar jobbet blir 1000. Sist Sony Mobile varslade i Lund var år 2012. Då varslades 650 anställda varav 400 personer slutligen blev av med jobbet.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som har 850 medlemmar hos Sony Mobile i Lund, säger i en kommentar:

– Vi förutsätter att också berörda näringslivsmyndigheter agerar. Om spetskompetenser sprids ut finns det en stor risk att den svenska konkurrenskraften på telekomområdet minskar. Nu krävs samarbete och krafttag så att det inte blir som när Astra Zeneca lade ner i Lund. I dag har ju Danmark gått om oss i life science-branschen, en bransch som tidigare tillmättes stora framtidsförhoppningar.