Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

4 tum

Här är nya Iphone SE

Apple lanserar en ny 4-tums mobil med uppdaterad prestanda och ett lägre pris.

Publicerad:

21 mar 2016 - 19:12

Uppdaterad:

22 mar 2016 - 11:32

En av nyheterna i den nya Iphonemodellen som heter Iphone SE är att den kommer i färgen roséguld och får ett lägre pris i kombination med en design vi känner igen från Iphone 5 och Iphone 5S. Apple blåser alltså nytt liv i sina 4-tumsmobiler. Iphone SE får samma processor som sitter i Iphone 6S och Iphone 6S Plus, alltså Apples A9-processor, vilket innebär att prestanda är ungefär dubbelt mot vad Iphone 5S erbjuder. I Iphone SE sitter även hjälpprocessorn M9 som innebär att man kan ha stegräknare igång hela tiden och att Siri är tillgänglig inte bara när du håller in hemknappen eller när telefonen ligger på laddning. Med Iphone SE kan man alltså precis som i Iphone 6S säga ”Hey Siri” även när telefonen inte laddas och räkna med att den virtuella assistenten faktiskt svarar.

Kameran i Iphone SE är på 12 megapixel och har panoramafunktionen som gör att man kan ta panoramabilder i upp till 63 megapixel. Kameran kan ta levande bilder som introducerades med Iphone 6S och som innebär att en kort film spelas in före och efter att du trycker av ditt kort. Tar du bilder i sämre ljusförhållanden finns en tvåfärgad fotolampa som anpassar färgtonen till bästa möjliga och för selfies kan skärmen lysa upp och fungera som en typ av blixt. Kameran kan också spela in film i upplösning upp till 4K. 

Tim Cook sade under presentationen att många kunder frågat efter just en sådan här telefon, med mindre skärm.

Ska du filma 4K bör du dock förmodligen välja den modell av Iphone SE som har 64 gigabytes lagring. Bland övriga funktioner som Iphone SE utrustats med finns fingeravtryckssensorn Touch ID och stöd för betaltjänsten Apple Pay, även om den nu inte finns tillgänglig i Sverige ännu i alla fall. 

Standardmodellen av Iphone SE med 16 GB kostar 299 dollar i USA (4695 kronor här i Sverige enligt Apple) medan den med 64 GB ska kosta 499 dollar (5795 kronor här i Sverige enligt Apple). Med den här typen av Iphone är så klart priset extra intressant, eftersom det är ett av telefonens främsta försäljningsargument.

Iphone SE lanseras först i bland annat USA, Tyskland och Storbritannien med förhandsbokning som öppnar den 24 mars. Försäljningen startar sedan den 31 mars, men till Sverige dröjer det innan Iphone SE kommer. Även svenskar verkar kunna förhandsboka från den 24:e mars också, även om vi får telefonen först i början av april.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Kortvarigt

  Enligt obekräftade uppgifter från flera källor så kommer LG att lägga ner satsningen på moduler för kommande mobiler.

  24 okt 2016 - 14:41
 • För mobila enheter

  Samsung har som första tillverkare introducerat 8 gigabyte LPDDR4 DRAM för mobiltelefoner och surfplattor.

  24 okt 2016 - 11:51
 • KBT som självhjälp

  Twoacts appar för kognitiv beteendeterapi ger hjälp till självhjälp och kan även fungera som förberedelse till terapi.

  24 okt 2016 - 11:46

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!