Läs testet

Smarta hemmet

4 tum

Här är nya Iphone SE

Apple lanserar en ny 4-tums mobil med uppdaterad prestanda och ett lägre pris.

Publicerad:

21 mar 2016 - 19:12

Uppdaterad:

22 mar 2016 - 11:32

En av nyheterna i den nya Iphonemodellen som heter Iphone SE är att den kommer i färgen roséguld och får ett lägre pris i kombination med en design vi känner igen från Iphone 5 och Iphone 5S. Apple blåser alltså nytt liv i sina 4-tumsmobiler. Iphone SE får samma processor som sitter i Iphone 6S och Iphone 6S Plus, alltså Apples A9-processor, vilket innebär att prestanda är ungefär dubbelt mot vad Iphone 5S erbjuder. I Iphone SE sitter även hjälpprocessorn M9 som innebär att man kan ha stegräknare igång hela tiden och att Siri är tillgänglig inte bara när du håller in hemknappen eller när telefonen ligger på laddning. Med Iphone SE kan man alltså precis som i Iphone 6S säga ”Hey Siri” även när telefonen inte laddas och räkna med att den virtuella assistenten faktiskt svarar.

Kameran i Iphone SE är på 12 megapixel och har panoramafunktionen som gör att man kan ta panoramabilder i upp till 63 megapixel. Kameran kan ta levande bilder som introducerades med Iphone 6S och som innebär att en kort film spelas in före och efter att du trycker av ditt kort. Tar du bilder i sämre ljusförhållanden finns en tvåfärgad fotolampa som anpassar färgtonen till bästa möjliga och för selfies kan skärmen lysa upp och fungera som en typ av blixt. Kameran kan också spela in film i upplösning upp till 4K. 

Tim Cook sade under presentationen att många kunder frågat efter just en sådan här telefon, med mindre skärm.

Ska du filma 4K bör du dock förmodligen välja den modell av Iphone SE som har 64 gigabytes lagring. Bland övriga funktioner som Iphone SE utrustats med finns fingeravtryckssensorn Touch ID och stöd för betaltjänsten Apple Pay, även om den nu inte finns tillgänglig i Sverige ännu i alla fall. 

Standardmodellen av Iphone SE med 16 GB kostar 299 dollar i USA (4695 kronor här i Sverige enligt Apple) medan den med 64 GB ska kosta 499 dollar (5795 kronor här i Sverige enligt Apple). Med den här typen av Iphone är så klart priset extra intressant, eftersom det är ett av telefonens främsta försäljningsargument.

Iphone SE lanseras först i bland annat USA, Tyskland och Storbritannien med förhandsbokning som öppnar den 24 mars. Försäljningen startar sedan den 31 mars, men till Sverige dröjer det innan Iphone SE kommer. Även svenskar verkar kunna förhandsboka från den 24:e mars också, även om vi får telefonen först i början av april.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • 6 GB RAM

  ZTE har nu officiellt lanserat företagets senaste toppmodell i Kina.

  29 jun 2016 - 15:08
 • Skal

  Sandisk Ixpand är ett alternativ för den som behöver mer lagringsminne men kan leva med extra tjocklek och tyngd.

  29 jun 2016 - 12:05
 • Stor lista

  Nu är det dags för den där tiden på året när många tar lite längre ledighet och hittar på allehanda upptåg ute i naturen. Såvida sommaren inte regnar bort såklart. Oavsett väder finns det en uppsjö olika prylar som förgyller sommaren och givetvis är många av dem kopplade till den pryl du ändå alltid har med dig, mobilen. Här har vi samlat en hel hög mer eller mindre nödvändiga, men för det mesta ganska roliga, manicker och apparater som gör din sommar lite somrigare.

  29 jun 2016 - 12:00

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Hipsterfavorit

  Bilddelningstjänsten Instagram meddelar att de nu har över en halv miljard användare.

  29 jun 2016 - 08:00
 • Hälsa

  Personer med diabetes kan nu mäta sina glukosvärden med hjälp av en Android-mobil och en sensor.

  28 jun 2016 - 17:01
 • Även för barn

  Utbildningsradion meddelar att UR Play nu finns för den fjärde generationen av Apple TV.

  28 jun 2016 - 14:35

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!