Säkrare med NFC

Här är nyckeln som låser upp mobilen

Svenska Yubico vill göra ditt mobila liv lite säkrare med hjälp av en NFC-nyckel som låter dig logga in med engångslösenord.

Publicerad Uppdaterad

Yubico har under flera år sålt sin teknik för att med hjälp av en liten usb-nyckel generara engånslösenord som tillsammans med ett vanligt lösenord ger större säkerhet vid inloggning på olika webbtjänster. Usb-nyckeln härmar ett vanligt tangentbord och fungerar därför med de flesta datorer. För mobiltelefoner är det lite knepigare. Nu hoppas företaget att en ny variant av nyckeln som kan kommunicera också via NFC ska öppna den mobila marknaden för dem.

Yubikey Neo som den nya nyckeln kallas ser ut som den gamla och kan användas som vanligt via USB-porten i datorn. Det nya är att den också fungerar tillsammans med telefoner har NFC-chip, till exempel Galaxy Nexus från Samsung. När nyckel läggs mot telefonen skickas ett en lösenordssträng över till telefonen. Strängen ser olika ut vid varje tillfälle och verifieras online med hjälp av en server antingen hos Yubico eller hos den tjänst man vill logga in på.

Enligt Yubico är systemet säkrare mot angrepp från till exempel virus och trojaner än att använda en app i telefonen för att ta fram ett engångslösenord.

Den nya nyckeln lanseras i slutet av månaden på säkerhetskonferensen RSA Conferece i San Francisco och ska från start fungera för inloggning med lösenordsappen Lastpass och med Google Apps. Prisen är satt till 50 dollar vilket är ungefär det dubbla jämfört med en nyckel som fungerar bara via USB.