Mobil på plats i Kina

Intervju: Huaweis mobilchef

Huaweis mobilchef Bruce Lee

I en exklusiv intervju med Huaweis mobilchef Bruce Lee får vi bland annat veta hur tekniken Force Touch kom till.

Publicerad Uppdaterad

Innan Huaweis mobiltelefoner får sin slutgiltiga form på fabriksgolvet och sedan kan levereras till kunderna har förstås mycket arbete lagts ner inom bland annat design, forskning och utveckling. Inför besöket på Huaweis stora forsknings- och utvecklingscenter i Shanghai har jag fått träffa chefen för hela mobilverksamheten och fått en inblick i vilket arbete som ligger bakom. Bruce Lee, som han heter, är ansvarig för hela Huaweis produktportfölj av mobiltelefoner. Han började som ingenjör på Huawei 1998 och har sedan dess avancerat till den position han har idag. Han berättar när jag träffar honom i ett mötesrum på ett hotell i Shenzhen att man jobbar alltmer med mjukvaruutvecklare idag och alltså tittar alltmer parallellt på hård- och mjukvara som en helhet. Angående gränssnitt säger han bland annat att den som föredrar Googles Android-gränssnitt nu kan välja det i form av Huaweis Nexus 6P, men att Huawei med sitt eget gränssnitt som man använder i de helt egna telefonerna förbättrar det gränssnittet ytterligare. På hårdvarusidan ser han Huawei som en ledare inom några områden, men ser samtidigt möjlighet till förbättring inom flera områden, utan att specificera vilka.

Ett område där Huawei har legat långt framme är den Force Touch-teknik som man introducerade med Mate S bara dagar innan Apple visade upp 3D Touch i Iphone 6S, samma teknik som man innan dess använde i Apple Watch.

Vad var bakgrunden till Force Touch? Hur fick ni idén och hur hamnade den i den färdiga produkten?

– Vi har internt tittat på det här en tid och det var för ett år sedan som vi började arbeta med 3D Touch. Vi har gjort det här med hjälp av en partner som har utvecklat tekniken. Tekniken som finns i Mate S kallar vi Force Touch och det är en del av 3D Touch som ger fler funktioner. Anledningen till att vi har Force Touch och inte hela 3D Touch i Mate S var att det var den tekniken som var mogen för lansering i samband med att den telefonen presenterades.

Startade verksamheten i Shenzhen
När Huawei startade 1987, för idag 28 år sedan, gjorde man det i just Shenzhen som fungerade som något av en fristad för privata företag. Grundaren Ren Zhengfei sägs idag äga ett fåtal procent av bolaget medan resten av bolaget ägs av de anställda. Ägarandelarna fördelas genom en form av bonussystem för särskilt bra prestationer, men även som en möjlighet för anställda att få investera i bolaget, även om företaget inte är börsnoterat. Det här innebär alltså att Huawei inte har någon ägarkoppling till den kinesiska staten som det annars återkommande har påståtts. Det här kommer vi att få höra mer om under vårt besök, för eftersom Huawei har haft problem att ta sig in på den amerikanska marknaden just på grund av att bolaget beskyllts för att ha kopplingar till den kinesiska staten är det ett ämne som är viktigt för bolaget. Farhågan från amerikanska myndigheter är då i korthet att mobilnät baserade på Huaweis teknik ska ge kinesiska staten tillgång till känslig amerikansk information. Amerikanerna har inte presenterat några bevis för att Huawei skulle ha någon statlig koppling, men säger samtidigt att det inte kan uteslutas. Det här har gjort att Huawei efter att ha varit relativt hemlighetsfulla öppnar upp allt mer och vår möjlighet att besöka huvudkontor, utvecklingsavdelning och tillverkning kan ju ses som en del i det. Huawei har även presenterat sina fullständiga ägarförteckningar för Financial Times, i vilka det framgick att ägarandelar har fördelats till ungefär 80 000 av de totalt runt 170 000 anställda. Allt detta har dock främst inverkan på Huaweis försäljning av utrustning för mobilnät och i mindre utsträckning för konsumentprodukterna, som vi framför allt är här för.

Här i Kina finns stora delar av företagets verksamhet koncentrerad, inklusive forskning, utveckling och själva tillverkningen, men Huawei är samtidigt ett globalt företag med verksamhet i över 170 länder. Huawei började som leverantör av nätutrustning och det är fortfarande den dominerande delen av verksamheten. Idag delar man dock upp bolaget i tre affärsområden och förutom den del som säljer nät till mobiloperatörer finns konsumentdelen som gör till exempel mobiler och surfplattor och det tredje affärsområdet som kallas för Enterprise och erbjuder bland annat molnbaserade tjänster för företag. I Sverige etablerade sig Huawei år 2000 vilket gör att man nu firar 15 år i Norden. Sverige var det första europeiska landet där Huawei etablerade sig och idag har man flera forsknings- och utvecklingscenter här och 5G är en av de saker man arbetar med på plats i Norden. Från att ha tagit sig in på konsumentmarknaden genom att leverera framför allt 3G-donglar till operatörerna och då ofta med operatörens logotyp på så har Huawei under de senare åren byggt ett eget varumärke i första hand genom att etablera sig som en aktör på mobilmarknaden. Huawei har satsat allt mer på egen forskning och utveckling och då inte bara inom nätverk utan även på konsumentsidan. Det är det som ska visa sig inte bara i försäljningsstatistik utan även på de produkter som faktiskt kommer ut från bolagets fabriker.