Iphone begränsas av Apple

Apples Iphone har väckt stort uppseende efter lanseringen i går. Apple menar att den är överlägsen konkurrenternas smartphones, men någon möjlighet att installera egna program finns inte.

Publicerad Uppdaterad

Under sin presentation av Iphone gav Apples vd en högst tveksam beskrivning av smartphones som telefoner som man kan ringa med, surfa från och som kan hantera mail. De funktionerna är sedan länge vanliga även hos mobiler som inte är smartphones.

Däremot utelämnar han det som faktiskt är bland det mest värdefulla för smartphones-användare, nämligen att man själv kan installera andra program än javaprogram. Program som har skrivit för en viss telefon och ett visst operativsystem utnyttjar operativsystem och telefonens hårdvara bätre än javaprogram och ger möjlighet till fler och mer avancerade funktioner. De flesta av dessa program har dessutom skapats av andra än mobiltillverkarna själva, vilket leder till att det utvecklas lösningar och tillämpningar som annars inte skulle ha kommit fram.

Operativsystemet i Iphone kallas OS X, alltså samma namn som det operativsystem som finns i datorer från Apple. Det betyder dock inte det är samma operativsystem eller at att program som man kör i sin Apple-dator fungerar i Iphone.

Enligt analytikern Michael Gartenberg har Apple sett till att utomstående inte kan utveckla program och att eventuella nya funktioner bara kan tillkomma genom att Apple själva lägger till funktioner Iphones mjukvara.

Den som till exempel vill ha en rss-läsare i sin Iphone kan bara avvakta och hoppas på att Apple inkluderar det i framtida versionen av mjukvaran och låter användarna uppgradera sin Iphone.