Kan bli verklighet

Jätten var inget skämt

Vi har tidigare skrivit om Sphero. Nu visar det sig att deras jätteboll från 1 april inte var ett skämt.

Publicerad Uppdaterad

Vi rapporterade om Sphero, en boll du kan spela med och styra från din Iphone eller Android under Mobile World Congress tidigare i år. Den första april lanserade Sphero något som vid första anblicken är ett tydligt aprilskämt, men som nu kan visa sig bli verklighet.

Se även: Webb-tv: Snabbkoll på robotbollen

Bollen som kallas Sphero – Peacekeeper Edition är en betydligt större version av den vanliga Sphero-bollen. Peacekeeper Edition har en diameter på 91 centimeter och väger ungefär 70 kilo. Planen från företaget bakom Sphero är att den stora bollen ska finnas att köpa under hösten i år och då till ett pris på 10 000 dollar, ungefär 65 000 kronor. Det är i alla fall den summan man måste betala för att boka en Sphero Peacekeeper på sajten där bolaget bakom nu samlar in pengar för utvecklingsarbetet. Stora Sphero ska precis som den vanliga bollen som redan finns till försäljning styras med hjälp av en app för Ios och Android och om insamlingen når målet på en miljon dollar ska utvecklingsarbetet och sedan produktionen startas. Idag har man dock bara nått en procent av det, så det återstår att se om bollen verkligen rullar ut från fabriken senare i år.

Bollen är betydligt större än den vanliga Sphero och här syns båda så du kan jämföra

Bollen presenteras som den perfekta presenten hela familjen eller för den sanne teknikentusiasten. Den ska drivas av två motorer och ansluter till din smartphone via bluetooth. Av säkerhetsskäl ska det även finnas en funktion så att bollen stängs av om den förlorar kontakten med den styrande enheten. Vad som händer om bollen hamnar i nedförsbacke och vad som då ska kunna stoppa den framgår inte riktigt. Det framgår dock tydligt i beskrivningen att bollen inte är en leksak och tillverkaren uppmanar att inte använda bollen i närheten av husdjur eller barn. Frågetecknen kring säkerheten gör att Sphero Peacekeeper kanske förblir en produkt som inte lämnar planeringsstadiet. Det tyder inte minst den humoristiska tonen i filmen nedan på.