”Världspremiär i Ryssland”

Källa: Samsungs första Tizenlur lanseras i maj

Samsungs ryktesomspunna Tizen kan komma göra telefonpremiär i Ryssland om några veckor, uppger ny källa.

Publicerad Uppdaterad

”Tizen-lansering kommer närmare”, rapporterade mobil.se i maj 2012. Det är inte enda gången som vi har skrivit om rykten att de första mobilerna med det nya operativsystemet är nära förestående.

Men trots ihärdiga rykten har Samsung av okända anledningar gång på gång valt att skjuta upp världspremiären av Tizen-telefonerna, vilket lett till att vissa branschanalytiker har dödförklarat projektet.

På sista tiden har vi sett flera tecken på Tizenplattformen faktiskt är levande i allra högsta grad. Det tydligaste beviset är att Samsung valt att byta ut Android till förmån för Tizen i nya Galaxy Gear 2. Samsung gick även nyligen ut med att det ska arrangeras en stor tävling för att locka fler utvecklare till plattformen.

Men det har också framkommit nya uppgifter om företagets första kommersiella Tizenlur. Under MWC 2014 passade Yoon Han-Kil, chef för Samsungs produktstrategi, på att avslöja att företaget planerar att lansera enheten under årets andra halva.

Nu ser det ut som att vi kan få se Samsungs första Tizentelefon tidigare än så. Enligt bloggen TIZEN Indonesia kommer Samsung nämligen att lansera en Tizen-smartmobil i Ryssland redan i maj månad.

Källor nära Samsung säger att den första Tizenluren inte kommer att vara någon budgetmodell utan att det snarare ska röra sig om en premiumtelefon som prestandamässigt ligger nära förra årets Galaxy S4.

Att Samsung valt ut just Ryssland som första land kan ha sin förklaring i att företaget lyckats relativt bra med operativsystemet Bada där sedan tidigare. ”Vi kommer att släppa telefonerna (med Tizen, reds anmärk.) i ett få antal länder där vi tror att vi kan lyckas”, sa Samsungs vice vd nyligen i en intervju med Reuters.

Mobil.se vill poängtera att man bör ta rykten av det här slaget med en nya salt eller två. Men det ska ändå bli intressant att se om det ligger något i uppgifterna som TIZEN Indonesia rapporterar om.

Källa

Plattformen Tizen

Bakom operativsystemet Tizen står framför allt Intel och Samsung som plockat med sig delar från sina tidigare operativsystemförsök Meego och Bada. Framför allt Samsung har satsat en hel del pengar på projektet.

I mars 2014 släpptes ett specifikt SDK för smarta klockan Galaxy Gear 2. Första generationens Galaxy Gear lanserades med Android som operativsystem, men väntas inom kort uppdateras till Tizen.