Kameraexperten om N95

Anders Wånell, testansvarig på tidningen Kamera & Bild, har granskat kameran i N95.

Publicerad Uppdaterad

Hur bedömer du kontrasten i bilderna?

- Den är bra, klart bättre än exempelvis K800. Kontrasten är en fråga om objektivet. Vissa objektiv har svårare för motljus än andra, till exempel. Det slår igenom särskilt mycket i vissa bilder.

Hur är färgåtergivningen?

- Färgåtergivningen har bra stuns. Att telefonen lyckas med det handlar om en kombination mellan sensorn och programvaran. Det är främst en efterbehandlingsfråga, det vill säga programvaran i telefonen spelar stor roll.

Varför får vissa bilder med fotolampan utfrätta partier?

- Det är för att man som tillverkare har en för liten mariginal gentemot det problemet, eftersom alternativet är att man riskerar att det blir väldigt brusigt i bildens mörka partier. Att det blir utfrätt eller brusigt är de två faktorerna man har att spela med.

Vad ser du som svaghet jämfört med en vanlig digitalkamera?

- Det är en fördröjning på ett par tiondelar från det att man använder avtryckaren till att bilden tas. Det kan vara oerhört störande eftersom man missar just ögonblicken man vill fånga. Sådana missar finns inte i vanliga digitalkameror och borde inte finnas i den här prisklassen på kameramobiler heller.

Blir bilderna bättre för att Nokia använder fem megapixels upplösning?

- Det ser inte ut som om det är bortslösat att Nokia slängt in bättre upplösning. Det märks när man förstorar upp bilderna. Jämfört med andra mobilkameror har man nytta av den utökade mängden pixlar, även om bildkvaliteten inte är i klass med den på vanliga digitalkameror med fem megapixel.

Källa